Extreme bosbranden zijn in twee decennia verdubbeld
nieuwsVolgens een analyse van satellietgegevens is de frequentie en de intensiteit waarmee extreme branden over de hele wereld voorkomen de afgelopen 20 jaar meer dan verdubbeld. Deze extreme branden worden volgens wetenschappers aangewakkerd door toenemende droogte, een gevolg van de opwarming van de aarde.
Tussen 2003 en 2023 namen onderzoekers meer dan 3.000 wereldwijde bosbranden met een enorme “stralingskracht” (de hoeveelheid energie die wordt uitgestraald, red.), onder de loep. Aan de hand van satellietgegevens ontdekten de wetenschappers dat de frequentie in deze periode met een factor van 2,2 is toegenomen. “Dat we in zo’n korte tijd zo’n grote toename hebben ontdekt, maakt de bevindingen nog schokkender”, zegt Calum Cunningham, hoofdauteur van de studie die in het tijdschrift Nature Ecology & Evolution is gepubliceerd. “We zien de manifestaties van een opwarmend en uitdrogend klimaat voor onze ogen in deze extreme branden.”
De mondiale toename van de frequentie en intensiteit van branden werd vrijwel uitsluitend veroorzaakt door veranderingen in twee regio’s. In de gematigde naaldbossen in het westen van de Verenigde Staten en Canada zijn de extreme bosbranden ruim 11 keer zo groot geworden, van 6 in 2003 tot 67 in 2023. In de noordelijke gebieden van Noord-Amerika en Rusland is het aantal extreme branden met een factor 7,3 toegenomen. De zes meest extreme jaren wat betreft intensiteit en frequentie van bosbranden hebben zich sinds 2017 voorgedaan. De trend wordt bevestigd door 2023, het droogste jaar ooit, met "de meest extreme intensiteit van bosbranden" in de onderzochte periode.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga