“Drastische maatregelen” nodig om uitstoot broeikasgassen te verminderen
nieuwsZonder drastische maatregelen zullen de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 niet worden gehaald. Dat zegt het VN-milieuprogramma UNEP in een nieuw jaarlijks rapport, dat gepubliceerd wordt voor de klimaatconferentie in Bakoe (COP29).
"Als landen de huidige beloftes niet implementeren en daarna een heel wat grotere ambitie tonen in nieuwe beloftes gevolgd door een snelle oplevering, zal het doel van het akkoord van Parijs om de globale opwarming tot 1,5 graden Celsius te beperken, binnen enkele jaren dood zijn", zegt Inger Andersen, uitvoerend directeur van UNEP. Andersen betwijfelt dat zelfs het doel van 2 graden Celsius gehaald kan worden.
De uitstoot van broeikasgassen moest tegen 2030 met 42 procent verminderd worden tegenover 2019 om het doel van 1,5 graden te behalen. Voor 2 graden is een vermindering van 28 procent nodig. Dat dit zal lukken is erg onwaarschijnlijk, volgens Andersen. Hij verklaart dat de wereld in het beste scenario op weg is om de opwarming van de aarde deze eeuw tot 2,6 graden te beperken.
Rijke en arme landen
Momenteel is de aarde al zo'n 1,3 graden warmer dan voor het industriële tijdperk waarin de mensheid steeds meer fossiele brandstoffen ging gebruiken. UNEP benadrukt in het nieuwe rapport dat het doel van 1,5 graden technisch nog haalbaar is, maar alleen als met name rijke landen "een massale mondiale inspanning leveren".
Daarmee kijkt UNEP vooral naar landen in de G20, maar dan exclusief de Afrikaanse Unie die sinds kort ook is toegetreden. Samen waren deze landen verantwoordelijk voor 77 procent van de uitstoot in 2023. Als de Afrikaanse Unie wordt meegerekend, stijgt dit aandeel naar 82 procent. Dat kleine verschil laat volgens UNEP ook zien dat de rijke landen meer moeten doen.

Bron: Belga