nieuws

Droogtecommissie roept landbouwers op om water zoveel mogelijk vast te houden

nieuws

Door het uitzonderlijk droge weer in maart en april zijn de afvoeren en waterpeilen van de Vlaamse bevaarbare en onbevaarbare waterlopen snel gedaald. Dat zegt de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid. Ze roept waterbeheerders en landbouwers op om water zoveel mogelijk vast te houden.

7 mei 2025 Griet Lemaire
Lees meer over:

Laagste neerslagpeil in 132 jaar

De afgelopen twee maanden is er uitzonderlijk weinig regen gevallen in Vlaanderen. Volgens het KMI viel er in maart en april amper 27,8 millimeter neerslag in Ukkel, de laagste waarde in 132 jaar. Het langjarig gemiddelde bedraagt 106 millimeter. In het westen van het land viel er bovendien nog minder regen. In de regio Gent bijvoorbeeld viel er amper 12 à 13 millimeter regen op twee maanden tijd, net zoals in delen van West-Vlaanderen.

Dat er enorme verschillen zijn tussen regio’s blijkt uit cijfers die de Vlaamse Milieumaatschappij bekendmaakte. In Liedekerke bijvoorbeeld regende het in april het minst: amper 4,7 millimeter. Het Limburgse Neeroeteren kreeg dan weer de meeste regen. Daar viel 46,6 millimeter, al is dat nog steeds niet meer neerslag dan normaal in april. Met hier en daar wat regenval tijdens de eerste meidagen, kondigt deze maand zich opnieuw aan als zeer droog. Het KMI voorspelt de komende 14 dagen geen regen.

Geografische verdeling van de droogte-index_KMI

Uiteenlopende grondwaterstanden

Dat heeft op verschillende plekken geleid tot een snelle daling van de waterpeilen en afvoeren. Op de meeste plekken is het waterpeil al laag, maar nog binnen de normale waarden voor deze tijd van het jaar. In een beperkt aantal waterlopen staat het water te laag. De grondwaterstanden in Vlaanderen lopen uiteen. In het westen en noorden staat het peil laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. Volgens VMM is dit het geval in 51 procent van de meetplaatsen. In het oosten varieert de waterstand dan weer van laag tot hoog.

Dat de situatie op veel plaatsen nog niet alarmerend is, is vooral te danken aan de overvloedige regen van vorig jaar waarbij de waarden maand na maand boven het gemiddelde lagen. Dat is ook het grote verschil met de voorjaarsdroogte die we in 2020 en 2022 hebben gekend. Zeker in 2022 was het toen opmerkelijk droger in de aanloop van het voorjaar.

Code geel en tips voor landbouwers

Begin deze week hebben de Vlaamse droogtecommissie en de adviesgroep droogte overlegd om de actuele situatie van het waterpeil in Vlaanderen te bekijken. Ze hebben besloten om het beheersniveau voor het waterbeleid te behouden op code geel. Dat wil zeggen dat de waterbeheerders waakzaam zijn en preventieve maatregelen nemen om water te besparen.

De commissie en adviesgroep geven ook twee tips aan landbouwers om dat zo goed mogelijk te doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kleine stuwen optrekken om het waterpeil op niveau te houden. Daarnaast kunnen boeren ook de drainage stoppen of beperken zodat het beschikbare water niet verloren gaat. Momenteel is er nog geen sprake van een tijdelijk verbod om water te onttrekken uit onbevaarbare waterlopen.

Droogte in groot deel van Europa

Niet alleen in Vlaanderen is het dit voorjaar heel droog. Volgens het Joint Research Centre van de Europese Commissie worden grote delen van Centraal- en Oost-Europa getroffen door de droogte. Ongeveer een derde van de oppervlakte in Europa zou momenteel te kampen hebben met te weinig neerslag, stelt het European Drought Observatory. Vooral in het Middellands Zeegebied rond Cyprus, Griekenland en Turkije, en in de Baltische Staten is het heel droog. Dat betekent dat ook de grote graanproducerende landen zoals Polen en Oekraïne getroffen worden. In andere gebieden is er dan weer uitzonderlijk veel neerslag gevallen. Zo kregen Portugal, Spanje, Zuid-Frankrijk en delen van Italië veel meer regen dan de rest van Europa.

Niet alleen viel er minder regen, ook de temperaturen waren gemiddeld hoger dan gemiddeld in grote delen van Europa. Dit verergert dan ook het effect van het langdurig gebrek aan neerslag. Wetenschappers voorspellen bovendien dat de temperaturen de komende maanden tot en met juli hoger zullen zijn dan normaal. De voorspellingen voor de neerslag, zijn minder duidelijk. Sommige voorspellingen wijzen volgens het JRC-rapport op drogere omstandigheden in grote delen van Noord-Europa, waaronder het Verenigd Koninkrijk, delen van Duitsland en de Benelux-landen.

Ook in Noord-Afrika en het Midden-Oosten is het momenteel heel droog.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek