Waalse bioboer klaagt TotalEnergies aan vanwege klimaatschade op zijn boerderij

nieuws

Een boer uit Henegouwen daagt energiereus TotalEnergies voor de rechter. De landbouwer acht de Franse oliemaatschappij medeverantwoordelijk voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering op zijn boerderij. Extreme weersituaties zouden zorgen voor een lagere opbrengst, hogere kosten en vormen een risico voor de economische levensvatbaarheid van zijn landbouwbedrijf. Het is de eerste Belgische klimaatzaak tegen een multinational, en ook de eerste keer dat een boer een bedrijf aanklaagt voor geleden klimaatschade. Energiereus Shell werd eerder in Nederland al veroordeeld in een gelijkaardige case.

13 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 14 maart 2024 15:21 Joris Rigo
Lees meer over:
Hugues Falys_totalenergies

Wie is Hugues Falys?

Hugues Falys is al zo'n 30-tal jaar actief als boer en pioniert op het gebied van de agro-ecologische transitie. Zijn boerderij ligt in Bois-de-Lessines in de provincie Henegouwen, waar hij verschillende gewassen teelt zoals granen, eiwitgewassen en groenten. Daarnaast houdt de landbouwer een honderdtal Charolais-koeien voor de productie van biologisch vlees die hij uitsluitend voedt met gras uit zijn weilanden en eiwithoudende gewassen (zoals luzerne en klaver) die hij op zijn boerderij produceert. Falys baat een eigen winkeltje uit waar hij zijn bioproducten verkoopt in de korte keten.

Ons beroep is nauw verbonden met het klimaat. De toekomst is heel onzeker voor ons boeren

Hugues Falys - landbouwer

Extreem weer

De landbouwer heeft de laatste jaren naar eigen zeggen zwaar te lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering. Falys zegt dat zijn bedrijf een impact ondervindt van de extreme klimatologische gebeurtenissen, zoals extreme neerslag, droogte-episodes en hittegolven. De hitterecords in de zomers van 2018, 2020 en 2022 veroorzaakten een beduidend lagere opbrengst van de weiden en gewassen. Gezien hij niet kon rekenen op voldoende productiviteit uit zijn eigen weilanden om zijn koeien te voeden, moest de boer zijn tekorten aanvullen door extra voer aan te kopen. Dit heeft extra kosten met zich meegebracht en bedreigt de economische levensvatbaarheid van zijn bedrijf, zo stelt hij.

"De klimaatcrisis heeft een enorme impact op mij en mijn boerderij. Extreem weer zorgt ervoor dat ik veel minder opbrengst heb, het geeft ook extra werk en stress door de onzekerheid. Om nog te zwijgen over de verstoorde oogstkalender", benadrukt Falys. "Ons beroep is nauw verbonden met het klimaat. De toekomst is heel onzeker voor ons boeren." Falys spant daarom een rechtszaak aan tegen TotalEnergies wegens zijn verantwoordelijkheid in de hele klimaatcrisis. Greenpeace, FIAN en La Ligue de droits humains komen vrijwillig tussen in de zaak, met steun van Klimaatcoalitie en de Internationale Federatie voor de Mensenrechten.

TotalEnergies

TotalEnergies is de grootste raffinaderij en distributeur in België. De multinational "is één van de 21 fossiele brandstofbedrijven die verantwoordelijk zijn voor meer dan een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen", zegt Greenpeace. De milieuorganisatie stelt dat het al sinds de jaren ’70 bewezen is dat de oliemaatschappij op de hoogte is van zijn klimaatimpact, maar dat het bedrijf tientallen jaren twijfels in stand hield over de oorsprong van de klimaatverandering om beleid te vertragen. De ngo’s onderstrepen de desastreuze gevolgen voor klimaat, landbouw, voeding en milieu en menen dat TotalEnergies ter verantwoording moet worden geroepen en bijgevolg moet afstappen van fossiele brandstoffen.

Schadevergoeding?

De bioboer zegt geen persoonlijk voordeel te willen halen uit de juridische actie. Indien hij een vergoeding krijgt voor de geleden schade, zal hij het volledige bedrag doneren aan Farm for Good, een vereniging van boerderijen die tot doel heeft de agro-ecologie te bevorderen. Hij vraagt ​​de rechtbanken echter wel om de multinational te dwingen afstand te doen van fossiele brandstoffen om toekomstige schade te voorkomen. Falys wil vooral erkenning dat klimaatverandering een zware impact heeft op de landbouw en boeren.

Kletsnatte boomgaarden en vroege bloei brengen fruittelers kopzorgen
Uitgelicht
De natte wintermaanden spelen niet alleen de aardappelen-, bieten-, en groentetelers parten, ook de fruittelers zitten met de handen in het haar. Aan de vooravond van een vroe...
28 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek