"Grootste reductiepotentieel voor methaan ligt bij olie- en gasindustrie"

nieuws

Experten zijn het erover eens dat de methaanuitstoot aanpakken op korte termijn, de snelste manier is om de klimaatverandering tegen te gaan. Tot nu is altijd naar de rundveehouderij gekeken omdat ze de grootste uitstoter is van methaan, maar volgens de toonaangevende krant Financial Times is de olie- en gasindustrie de sector met het grootste reductiepotentieel.

22 november 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:
industrie uitstoot gas olie

Er is al veel gezegd en geschreven over de klimaattop COP29 die deze week plaatsvond. Ook over de plaats waar die doorging, was er al controverse. Bakoe is de hoofdstad van Azerbeidjan en dat land is een belangrijk olie- en gasproducerend land. Zowat 90 procent van zijn exportinkomsten haalt het land uit fossiele brandstoffen. Dat er weinig resultaten werden bereikt tijdens de klimaattop wordt onder meer in de schoenen van het gastland geschoven.  

Krachtig broeikasgas

Naast CO2 is methaan één van de broeikasgassen die geviseerd wordt in de strijd tegen klimaatopwarming. Methaan is volgens experten zelfs de snelste manier om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen. Want hoewel het niet zo lang in de atmosfeer aanwezig blijft als CO2, is het wel een veel krachtiger broeikasgas. Op een tijdschaal van 20 jaar is het 80 keer krachtiger in het vasthouden van warmte. Methaan is naar schatting verantwoordelijk voor 30 procent van de opwarming van de aarde sinds de industriële revolutie.

Tijdens een vorige COP-top in 2021 werd de Global Methane Pledge gelanceerd, een initiatief dat door meer dan 150 landen wordt gesteund en tot doel heeft de wereldwijde uitstoot tegen 2030 met 30 procent te verminderen ten opzichte van 2020. Volgens recente gegevens blijft de totale uitstoot van methaan echter toenemen. Zo blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Earth System Science Data dat de uitstoot van methaan de afgelopen 20 jaar met ongeveer 20 procent is toegenomen. De atmosferische concentraties van het gas bevinden zich op het hoogste niveau in 800.000 jaar.

Rol van olie- en gasindustrie

Een deel van de methaanuitstoot is afkomstig uit natuurlijke bronnen zoals wetlands en vulkanisch gas, maar het grootste deel wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten, zoals landbouw, vuilnisbelten en de fossiele brandstoffenindustrie. Wetenschappers wijzen erop dat naarmate de temperatuur stijgt, wetlands meer methaan uitstoten, net als smeltende permafrost, waardoor een “doemcirkel” van steeds grotere opwarming ontstaat. “Hoewel methaan uit de landbouw meer publiciteit heeft gekregen, inclusief oproepen aan consumenten om zuivel te vermijden en minder vlees te eten, is de energiesector de op één na belangrijkste menselijke oorzaak, verantwoordelijk voor een derde van alle methaanemissies die verband houden met menselijke activiteiten”, schrijft Financial Times.

Zo heeft een sensor in de COP29-gaststad Bakoe tussen april en juni zes afzonderlijke methaanpluimen gedetecteerd en die zouden allemaal afkomstig zijn van olie- en gasvelden in de buitenwijken van de hoofdstad van Azerbeidjan. Elders in het land werden nog eens vijf methaanpluimen geïdentificeerd. “Hoewel ze in intensiteit varieerden, waren ze zowel vervuilend als zeer giftig”, aldus de krant.

Activisten en analisten zijn van mening dat een soortgelijke situatie zich voordoet bij olie- en gasfabrieken in de hele wereld. In sommige gevallen zijn toevallige lekken de oorzaak van de rookpluim, maar soms laten de producenten het gas ook op opzettelijke wijze ontsnappen, uit veiligheidsoverwegingen, in noodgevallen of per ongeluk. In het eerste geval spreekt men over “affakkelen”. Als dit niet efficiënt gebeurt, dan komt er puur methaan vrij. In het tweede geval gaat het om lekken in pijpleidingen en apparatuur of omdat bedrijven beweren dat het te duur is om af te vangen.

Moeilijke metingen

Volgens een analyse van de Financial Times hebben energiebedrijven talloze manieren gevonden om de omvang van hun uitstoot te verbergen. “Olie en gas stoten veel meer methaan uit dan we beseffen”, zegt Eric Kort, professor in klimaat- en ruimtewetenschappen aan de Universiteit van Michigan. Bovendien is het methaanprobleem lang verdoezeld door een gebrek aan instrumenten om het op te sporen en te meten. Tot voor kort werd methaan meestal op grondniveau gemeten met handapparatuur of vanuit de lucht waar het gas werd gedetecteerd door de interactie met lichtgolven. Het Internationaal Energieagentschap gaat ervan uit dat de wereldwijde methaanuitstoot van de energiesector ongeveer 70 procent hoger is dan de hoeveelheden die de landen hebben gerapporteerd.

“We beginnen nu pas de methaanemissies wereldwijd in kaart te brengen”, zegt Riley Duren, directeur van de ngo Carbon Mapper. Een satelliet die in augustus werd gelanceerd, heeft sinds de lancering in augustus pluimen gedetecteerd van olie- en gaslocaties op uiteenlopende locaties als Syrië, Libië en Texas. En een diepgaande analyse in zes regio’s in de VS heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat de gemeten uitstoot drie keer zo hoog lag dan schattingen van de overheid. “Totdat we echt nauwkeurige methaangegevens op wereldwijde basis hebben, zal het moeilijk worden om de uitstoot te beteugelen”, zegt Paul Bledsoe, voormalig klimaatadviseur van het Witte Huis van Clinton. “En we staan nog maar aan het begin daarvan.”

Strengere regels

De directeur van Carbon Mapper is ervan overtuigd dat teledetectie via satellieten en vliegtuigen de beste manier is om echt zichtbaar te maken wat traditioneel onzichtbaar was. Maar voor een alomvattend beeld zijn er nog veel meer satellieten nodig, misschien wel honderden - een kostbare onderneming waarvoor de steun van nationale staten nodig is. Verbeterde metingen ter plaatse zullen ook nodig zijn. Volgend op die metingen moeten er ook strengere regels komen. Eerder dit jaar legde de Europese Unie olie-, gas- en steenkoolbedrijven de verplichting op om methaanlekken te bewaken, op te sporen en te repareren. Vanaf 2027 wil de EU dit ook opleggen aan niet-Europese bedrijven zodat bedrijven die er niet in slagen om lekken aan te pakken, hun gas niet in Europa kunnen verkopen.

Methaanuitstoot kan weldra een parameter in de fokkerij worden
Uitgelicht
Om de methaanuitstoot van de rundveestapel te verminderen om zo de klimaatdoelen te bereiken, wordt niet alleen ingezet op voedermaatregelen. Ook via genetica worden stappen g...
12 november 2024 Lees meer

Bron: Financial Times

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek