Verzwegen methaanlek Kazachstan stuwt uitstoot van 380 miljoen koeien in atmosfeer

Wetenschappers van Kayrros, een geomonitoringsbedrijf, hebben een methaanlek ontdekt dat vorig jaar is ontstaan in Kazachstan. Dit lek was het gevolg van een misgelopen olieboring in Karaturun, bij de Kaspische zee. Na de ontploffing duurde het nog 205 dagen alvorens het lek gedicht werd. De zaak werd verzwegen, maar via satellietbeelden is de ramp dan toch aan het licht gekomen. Naar schatting is er zo’n 127.000 ton methaan ontsnapt in de atmosfeer. Dit komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van 717.000 benzinewagens, of de dagelijkse uitstoot van 380 miljoen koeien. Het zou na de ontploffing van de pijplijn Nordstream gaan om het ergste methaanlek ooit.

21 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 21 februari 2024 21:03 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

De verantwoordelijke van deze olieboring in Karaturun, Buzachi Neft, ontkent nog steeds dat er aanzienlijke hoeveelheden methaan ontsnapt zijn in de atmosfeer. Het nieuws kwam dan ook pas aan het licht wanneer de wetenschappers van Kayrros de methaanpluim rapporteerden op EarthArxiv. Alleen bij de sabotage van de Russisch-Europese gaspijpleidingen Nordstream 1 en 2 is er meer methaan vrijgekomen, schrijven de onderzoekers.

780.000 dollar boete

De verantwoordelijken gaan niet vrijuit. Enkele dagen nadat de BBC verslag uitbracht over dit lek, raakte bekend dat de Kazachse regering het olie- en gasbedrijf een boete heeft opgelegd van 780.000 dollar. “Een tik op de vingers”, omschrijft de nieuwssite eurasianet.org. In een email aan Bloomberg doet Buzachi Neft de satellietbeelden af als een wolk waterdamp, maar volgens de wetenschappers is de kans op zulke vergissing bijzonder klein.

Rampen als deze betekenen een zware opdoffer in de strijd tegen klimaatopwarming. Volgens de onderzoekers van Kayross komen explosies als deze vaker voor dan we denken. Veelal gebeuren ze in afgelegen gebied, en worden ze niet gerapporteerd. De wetenschappers benadrukken dus het belang van hun onderzoek, waarbij ze lekken als deze per satelliet te detecteren. “De methaanuitstoot door menselijk toedoen is verantwoordelijk voor 30 procent van alle klimaatopwarming sinds het pre-industriële tijdperk”, klinkt het.

Geen alleenstaande ramp

Om te kaderen dat deze lekken geen unicum zijn, verwijzen de wetenschappers naar een gelijkaardige explosie in Aliso Canyon in Californië. Tussen 23 oktober 2015 en 11 februari 2016 werd 97,1 kiloton methaan in de atmosfeer gestuwd. Om binnen het thema te blijven: dit is gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van meer dan 1,4 miljoen koeien. In 2018 vonden er eveneens lekken plaats in Ohio, en het jaar nadien in Louisiana. Precieze metingen zijn hier niet kunnen gebeuren, al zou het naar schatting gaan om lekken van elk zo’n 20 tot 60 kiloton.

Broeikasgas

Willen we klimaatverwarming tegengaan, kunnen we ons zulke rampen echter niet permitteren. Volgens de Universiteit in Wageningen (WUR) is de methaanconcentratie in de atmosfeer sterk toegenomen sinds het pre-industriële tijdperk, van ongeveer 250 ppb (parts per billion, dat betekent 250 methaanmoleculen per miljard luchtdeeltjes) naar een niveau dat nu rond de 1900 ppb zit.

De helft van alle methaanuitstoot gebeurt door menselijk toedoen. De halfwaardetijd van methaan is 8,6 jaar, dit wil zeggen dat de helft van deze stof om de zoveel tijd wordt afgebroken. Relatief kort dus, zeker in vergelijking met CO2, al is methaan een veel krachtiger broeikasgas. Net daarom leggen klimaatactivisten een grote nadruk op de afbouw van de veestapel, omdat een methaanreductie op relatief korte termijn een grote win kan betekenen voor de atmosfeer. Het aantal runderen wereldwijd blijft echter toenemen. 15 procent van alle methaanuitstoot in de wereld is afkomstig van de veehouderij, 18 procent is afkomstig van fossiele brandstoffen. De totale emissie van methaan in de wereld, zowel van menselijke als natuurlijke oorsprong, wordt geschat op ongeveer 750 megaton per jaar. 115 megaton is afkomstig uit de veehouderij. Een nog groter aandeel geldt voor fossiele brandstoffen, en dat vermeerdert bij elke ramp.

Nieuwe, betaalbare sensoren meten betrouwbaar methaanemissie melkveestal
Uitgelicht
Voor het eerst heeft Wageningen Livestock Research een sensor getest die betaalbaar en betrouwbaar de methaanemissie kan meten in een melkveestal. Dat schrijft de Nederlandse...
20 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek