Nieuwe, betaalbare sensoren meten betrouwbaar methaanemissie melkveestal

Voor het eerst heeft Wageningen Livestock Research een sensor getest die betaalbaar en betrouwbaar de methaanemissie kan meten in een melkveestal. Dat schrijft de Nederlandse landbouwnieuwssite Nieuwe Oogst. Ook in België biedt deze sensor perspectieven.

20 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 20 februari 2024 16:36 Ruben De Keyzer

De Axetris LGD Compact-A, zo heet het toestel, is de eerste betaalbare sensor die de methaanemissies in een melkveestal betrouwbaar kan meten. De meeste sensoren die methaanconcentraties meten, zijn immers niet gemaakt op een relatief beperkte maat en om continue concentraties te meten in een stalomgeving, maar worden ingezet in een industriële setting waar de concentraties bepaalde drempelwaardes overschrijden en zo hoog zijn dat dit tot een explosie kan leiden.

Emissiefactor vs reële cijfers

Ook het onderzoeksinstituut ILVO ziet veel nut in deze sensoren. “Het is de eerste sensor die het zo goed doet en heel stabiel blijft meten in een stalomgeving”, zegt An Verfaillie, onderzoeker luchtemissies bij ILVO. “Al is het nog steeds geen plug and play. Het gaat hier om een module die moet worden ingewerkt met een pompsysteem om een luchtstaal uit de stal te kunnen nemen en dataverwerking om effectieve concentratiewaardes te kunnen aflezen. Het totale kostenplaatje schommelt rond de 10.000 tot 15.000 euro. Dus zeker interessant op onderzoeksvlak, maar nog aan de hoge kant om dit op grote schaal toe te passen in de praktijk.”

In Nederland denkt men eraan om in de toekomst jaarlijkse doelvoorschriften voor ammoniak, broeikasgassen (waaronder methaan), fijnstof en geur op te nemen in de vergunning. Dat zou willen zeggen dat boeren een emissiebudget krijgen dat ze niet mogen overschrijden. Hoe de boer zijn emissie in toom zou houden, is dan aan hem om te bepalen. Het aanpassen van voeder kan bijvoorbeeld een maatregel zijn of het toepassen van een ander mestmanagement. Aan de hand van sensoren zoals de methaansensor, zal een veehouder met een doelvoorschriftenvergunning moeten aantonen dat hij onder zijn emissiebudget blijft”, licht Verfaillie toe.

Vergunningen

“In Vlaanderen wordt bij vergunningverlening nog niet gedacht aan de piste van doelvoorschriften”, zegt Hanne Leirs, adviseur milieubeleid van Boerenbond. “Het gebruik van dergelijke sensoren die de reële emissie monitoren lijken interessant. Toch moeten we hier voorzichtig mee zijn. We moeten er ons van bewust zijn dat de methaan- en ammoniakuitstoot van onze bedrijven kan variëren door factoren waar de boer geen vat op heeft. In een warm jaar zal bijvoorbeeld mogelijks een hogere uitstoot optreden zonder dat je daar als landbouwer iets aan kan doen. Je kan als boer je koeien niet even ‘aan- of uitzetten’ afhankelijk van wat die factoren doen. Je vergunning koppelen aan de onzekerheid en onvoorspelbaarheid die dergelijke monitoring meebrengt, houdt dus wel een risico in. Het huidige systeem met de emissiefactoren biedt op dat vlak meer rechtszekerheid. Moest deze soort metingen toch ooit de leidraad worden, moet er met deze onzekerheid en onvoorspelbaarheid alleszins rekening gehouden worden.”

Los daarvan vindt Boerenbond de ontwikkeling van deze sensoren zeer waardevol. “Het is belangrijk dat er wordt ingezet op onderzoek en kennisverwerving rond stalemissies en hoe ze kunnen worden aangepakt. De ontwikkeling van betaalbare, betrouwbare sensoren die kunnen worden toegepast op praktijkbedrijven is daarin essentieel. Dit zal ertoe bijdragen dat emissiereducerende innovaties sneller ingang kunnen vinden op onze bedrijven.”

Nieuw meetprotocol voor emissiereducerende technieken zet meer in op continue metingen
Uitgelicht
Een Nederlands-Belgisch team van onderzoekers heeft zijn expertise samengelegd en nieuwe meetrichtlijnen voor emissiemetingen in stallen opgemaakt. Dit zal de basis vormen van...
31 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek