EU neemt maatregelen tegen methaanuitstoot energiesector

Europa wil de uitstoot van methaan door de energiesector inperken. Methaan is het belangrijkste broeikasgas na CO2 en wordt verantwoordelijk geacht voor een derde van de klimaatopwarming. Het gas wordt veelal geassocieerd met de veeteelt, maar ook andere sectoren moeten hun emissies terugdringen.

17 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 november 2023 16:18 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
gas-works-park-6561886_1920

De Europese Unie wil klimaatneutraal worden tegen 2050, en heeft een internationale belofte ondertekend om de mondiale uitstoot van het gas tegen 2030 met 30 procent te verminderen, ten opzichte van 2020. Zo wil men de klimaatopwarming met 0,2 graden Celsius verminderen.

En dus wil Europa met een eerste wet de uitstoot van methaan door de energiesector aanpakken. De lidstaten en het Europees Parlement hebben beslist maatregelen op te leggen aan de bedrijven die actief zijn in de oliesector, de sector van de fossiele brandstoffen en de ontginning van steenkool. Zij zullen aan strenge normen moeten voldoen om de emissies van methaan te meten, melden en controleren.

Er komen ook strenge vereisten voor het opsporen en dichten van methaanlekken. Ook mijnen die minder dan 70 jaar gesloten of verlaten zijn, zullen onder het toepassingsgebied van de verordening vallen. Het afblazen en het affakkelen van methaan, waarbij het gas in de atmosfeer vrijkomt, zullen op termijn worden verboden.

Methaan was een blinde vlek in ons klimaatbeleid

Pascal Canfin - Europarlementariër

Bedrijven uit derde landen die olie, gas en steenkool in Europa importeren, krijgen vanaf 2027 eveneens vereisten op het vlak van monitoring opgelegd. Niet meer dan logisch, want meer dan 80 procent van alle olie en gas die in Europa worden geconsumeerd, komt van buiten de EU.

"Methaan was een blinde vlek in ons klimaatbeleid, maar is dat nu niet langer", zegt een tevreden Pascal Canfin. De Franse liberaal onderhandelde namens het Europees Parlement mee over de wet. "Hiermee hebben we een akkoord over nog een onderdeel van de Green Deal, en we zijn er trots op dat ons dat een paar dagen voor de start van de COP28-klimaatconferentie gelukt is."

De energiesector is verantwoordelijk voor 19 procent van de methaanuitstoot in de Europese Unie. De landbouw is met 53 procent goed voor meer dan de helft van die emissies, de afvalverwerkingsindustrie voor 26 procent.

Vuilnisbelten bij grootste uitstoters van broeikasgas methaan
Uitgelicht
Sommige vuilnisbelten behoren tot de grote uitstoters van methaan (CH4), dat na CO2 één van de belangrijkste broeikasgassen is. Dat zeggen wetenschappers van het Nederlands in...
30 augustus 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek