Natuurrampen domineren 21ste eeuw

Wereldwijd is het aantal natuurrampen op 20 jaar tijd verdubbeld. Dat stelt het nieuwe klimaatrapport van de Verenigde Naties. Meer dan 1,2 miljoen mensen hebben sinds 2000 het leven gelaten bij stormen, overstromingen, bosbranden of droogte. En de komende 10 jaar zullen hittegolven volgens de VN zeer problematisch worden.

13 oktober 2020  – Laatste update 13 oktober 2020 15:09
Lees meer over:

In de periode van 2000 tot 2020 telde de VN wereldwijd 7.348 natuurrampen die 1,23 miljoen mensen het leven kostten en 4,2 miljard mensen troffen. Dat resulteerde in ongeveer 2,97 biljoen dollar aan economische verliezen wereldwijd. Maar volgens de onderzoekers is dit wel een onderschatting omdat veel landen uit Afrika of Azië minder accurate rapporteermethodes hanteren.

De cijfers komen uit het nieuwe klimaatrapport van het Bureau van de Verenigde Naties voor rampenrisicovermindering (UNSDIR). Dat rapport maakt de vergelijking met de 20 jaar daarvoor, de periode van 1980 tot 1999 en ziet het aantal rampen bijna verdubbelen. Toen werden nog 4.212 rampen opgetekend, waarbij 1,19 miljoen mensen het leven lieten, 3,25 miljard mensen getroffen werden en zo’n 1,63 biljoen dollar aan economische verliezen geleden werd.

Zonder ecologisch herstel zullen we de klimaatnoodsituatie alleen maar vergroten

Mami Mizutori - Secretaris-generaal UNSDIR

De VN ziet een duidelijk verband tussen de klimaatverandering en de sterke stijging van het aantal rampen. De organisatie verwijst naar de gemiddelde temperatuur die al 1,1 graden hoger ligt dan voor de Industriële Revolutie. “Dat vertaalt zich duidelijk naar meer extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, overstromingen, orkanen en bosbranden", lezen we in het rapport.

Mami Mizutori, secretaris-generaal van UNSDIR, ziet een grotere bewustwording van de risico’s sinds de coronapandemie. “De regeringen en het grote publiek kunnen zien dat als de besmetting met COVID-19 zo verschrikkelijk is, de klimaatnoodsituatie nog erger kan zijn”, stelt ze. “Zonder ecologisch herstel zullen we de klimaatnoodsituatie alleen maar vergroten.”

Extreme temperaturen

Wereldwijd veroorzaakten hittegolven en extreme temperaturen 13 procent van alle dodelijke slachtoffers van rampen tijdens de laatste 20 jaar. Met 88 procent van alle sterfgevallen is Europa de trieste koploper, denk aan de hittegolf van 2003 waarbij vooral Frankrijk en Italië zwaar getroffen werden. Maar het rapport voegt er meteen aan toe dat het hoge sterftepercentage in Europa hoogstwaarschijnlijk het resultaat is van betere rapportagesystemen. Hoe dan ook schat de VN in dat hittegolven in een groot deel van de wereld dramatisch zullen toenemen als gevolg van de klimaatverandering. Zonder adequaat beheer zullen de gevolgen enkel maar verergeren.


Bron: Eigen verslaggeving / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek