Extra uitstootruimte voor landbouw zet kwaad bloed bij Groen
nieuwsIn vergelijking met de doelstellingen van het vorige klimaatplan uit 2023 mag de landbouwsector in het klimaatplan van de nieuwe Vlaamse regering zo'n 500.000 ton CO2 meer uitstoten. Dat klaagde Groen woensdag aan, maar Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) stond klaar om de kritiek te counteren. “De landbouwsector zal meer inspanningen leveren dan ooit tevoren. En dankzij de solidariteit tussen sectoren is er geen enkele ambitie weggegomd in het plan”, aldus de minister.
In het Vlaams parlement werd in de plenaire vergadering gedebatteerd over het nieuwe Vlaams Energie- en Klimaatplan. Het plan bevat bijkomende maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken tegen 2030. Volgens Groen laat de regering op domeinen als landbouw “de teugels volledig vieren". "In plaats van alle zeilen bij te zetten en de lat hoger te leggen, mag de landbouwsector 500.000 ton CO2 meer uitstoten in vergelijking met de doelstellingen uit het vorige Vlaamse klimaatplan", foetert Vlaams parlementslid Aimen Horch.
“In het klimaatbeleid zijn er geen winnaars of verliezers. Dit is geen spel, geen wedstrijd. Het zal samen zijn, of het zal niet zijn”, reageert Brouns op zijn Facebookpagina. “Het gaat over allemaal samen verantwoordelijkheid nemen, met gezond verstand.”
Hij erkent dat de landbouwsector een aangepast doel krijgt. “Niet omdat boeren minder zouden moeten bijdragen, maar omdat we geen onrealistische eisen kunnen opleggen aan een sector die ons eten produceert en zelf de gevolgen van klimaatverandering als eerste voelt. We vragen van onze boeren vandaag meer dan we ooit deden”, klinkt het. Tijdens het actualiteitsdebat laat hij ook weten blij te zijn met de solidariteit tussen de sectoren: “We hebben geen enkele klimaatambitie weggegomd, de solidariteit heeft daarin meegespeeld.”
Welke maatregelen zal de sector nemen?
De Vlaamse regering zal samen met de landbouwsector een lijst met maatregelen opstellen waaruit landbouwers verplicht moeten kiezen hoe ze hun steentje zullen bijdragen aan de vermindering van broeikasgassen. Op die lijst komen onder meer pocketvergisters, voederadditieven die de methaanuitstoot van runderen verlagen, genetisch geselecteerde koeien die minder uitstoten, agro-ecologische ingrepen en boerderijcompostering. Ook zullen er maatregelen komen om het gasverbruik van glastuinbouwsector af te bouwen en om te schakelen naar meer duurzamere energiebronnen.
“Toch blijven sommigen roepen dat het niet genoeg is. Dat het pijn moet doen. Alsof klimaatbeleid pas goed is als het verbiedt en afpakt. Maar zo creëer je enkel weerstand en stilstand”, aldus Brouns. "Onze boeren zijn geen schietschijf. Vlaanderen kiest bewust voor maatregelen die werken en haalbaar zijn, voor een realistisch pad naar reductie en duurzaamheid."
“Als we hier productie wegduwen, schuift die gewoon door naar het buitenland”, sluit hij af. “Naar landen waar de klimaatimpact per liter melk of kilogram vlees dubbel of zelfs drie keer zo groot is. Wat winnen we daar globaal mee? Klimaatbeleid moet ambitieus zijn, maar ook eerlijk en haalbaar.”

“Realistisch” Vlaams Kimaatplan brengt optimisme bij boeren en ondernemers, maar niet bij natuur
nieuwsBron: Belga / Eigen berichtgeving