Verzonken Grieks dorp duikt weer op door droogte: "Waterniveau 40 meter gezakt"
nieuwsHet dorp Kallio verdween bijna 45 jaar geleden onder het wateroppervlak van het kunstmatige Mornos-meer in Centraal-Griekenland. Na een winter met nauwelijks sneeuw, een zomer met verzengende hittegolven en maandenlange droogte, komen de ruïnes van de huizen nu opnieuw tevoorschijn. De Griekse overheid maakt zich zorgen en roept op tot beter waterbeheer.
Droogte
Het enorme Mornos-meer, dat water levert aan bijna de helft van de Griekse bevolking, ziet het waterpeil slinken tot het laagste niveau in decennia. De waterreserves van het stuwmeer, zo’n 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Athene, zijn volgens het waterdistributiebedrijf van de regio Attica de afgelopen maanden met 30 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Volgens satellietbeelden van het Griekse Nationaal Observatorium is de oppervlakte van het meer gekrompen van ongeveer 16,5 vierkante kilometer in augustus 2022 tot slechts 12,5 vierkante kilometer dit jaar.
"Het waterniveau van het meer is 40 meter gezakt", zegt ook Yorgos Iosifidis, een gepensioneerde die in de heuvels boven het voormalige dorp woont. "Het is de tweede keer dat Kallio weer boven water komt, na een periode van droogte in het begin van de jaren 90." Het dorp Kallio werd in 1980 onder water gezet nadat een stuwmeer werd gecreëerd dat aan de steeds toenemende waterbehoefte van Athene moest voldoen. Net als de meeste inwoners van Kallio, moest de zestiger zijn huis eind jaren 70 verlaten toen de dam van Athene's belangrijkste waterreservoir werd gebouwd. Bijna 80 huizen, een kerk en een basisschool verdwenen toen onder het wateroppervlak.
“Watervoorraden beter beschermen”
Gezien het risico op waterschaarste hebben de Griekse autoriteiten de 3,7 miljoen inwoners van de regio Attica, het gebied rondom Athene waar een derde van de Griekse bevolking woont, gevraagd om hun waterverbruik nauwlettend in de gaten te houden. Er zijn geen beperkingen opgelegd, maar er zijn dagelijks oproepen tot matiging in de media en op sociale netwerken. "We kunnen het ons niet veroorloven om water te verspillen zoals we tot nu toe hebben gedaan", zei de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis maandag tijdens een bezoek aan de centrale regio van Thessalië, die in 2023 door overstromingen werd geteisterd. "Nu we met zekerheid weten dat we minder water zullen hebben, moeten we de watervoorraden beter beschermen dan we tot nu toe hebben gedaan."

Lange periodes van regen of droogte kunnen biodiversiteit in graslanden drastisch verminderen
nieuwsBron: Belga / Eigen berichtgeving
Beeld: Reuters