Methaanpact met ruim honderd landen op COP26

Meer dan honderd landen hebben op de tweede dag van de VN-klimaatconferentie in Glasgow de belofte uitgesproken om hun methaanuitstoot de komende tien jaar met 30% terug te dringen. De EU en de VS waren de gangmakers van de deal.

3 november 2021  – Laatst bijgewerkt om 3 november 2021 21:09
Lees meer over:

Grote methaanuitstoters zoals Rusland, China, India en Australië doen niet mee. Brazilië hoort wel bij de ondertekenaars; dat land ging de laatste dagen overstag. In totaal hebben 103 landen het pact ondertekend. Het plan werd in september gelanceerd door EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans en de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry.

De afspraken van de “Methane Pledge” zijn niet-bindend en er is geen manier om de toezeggingen af te dwingen. Het Europese parlement heeft de Commissie wel opgeroepen om voor Europa de afspraken bindend te maken en om druk te zetten op handelspartners als Rusland om te voorkomen dat bijvoorbeeld bij gaswinning veel methaan lekt.

Na CO2 is methaan het belangrijkste broeikasgas Voor herkauwers, afvalverwerkers en de olie- en gasindustrie zijn grote uitstoters. Als de afspraken over methaan worden gehonoreerd, dan kan dat de opwarming van de aarde in 2050 met minstens 0,2 graden beperken.

Als de afspraken over methaan worden gehonoreerd, dan kan dat de opwarming van de aarde in 2050 met minstens 0,2 graden beperken.

- -

Ontbossing

Eerder op de dag werd al bekend dat meer dan honderd wereldleiders hebben toegezegd om voor 2030 een einde te maken aan ontbossing.

Voor die belofte wordt zo'n 16,5 miljard euro aan middelen vrijgemaakt. Een deel daarvan wordt gebruikt om beschadigde stukken bos te herstellen, natuurbranden te bestrijden en inheemse bevolkingen te ondersteunen. België zegde 200 miljoen euro toe.

Wereldwijd is het vooral de veeteelt die nog steeds het grootste deel van de ontbossing voor zijn rekening neemt.

deforestation

Bron: nos.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek