COP26: Wereldleiders willen tegen 2030 ontbossing een halt toeroepen

Op de tweede dag van de Klimaattop in Glasgow (COP26) kwamen de wereldleiders naar buiten met een eerste grote verklaring. Ze bereikten een akkoord om de ontbossing tegen 2030 een halt toe te roepen om zo het klimaat te beschermen. Cruciaal is dat grote boslanden als Brazilië, de VS en Congo de deal ondertekenden.

2 november 2021  – Laatste update 2 november 2021 21:32

De gezamenlijke verklaring werd aangenomen door meer dan 100 landen die 85 procent van de bossen in de wereld herbergen, waaronder het boreale woud in Canada, het Amazoneregenwoud in Brazilië en het regenwoud in het Congobekken. Onder de ondertekenaars bevinden zich Brazilië en Rusland, die bekritiseerd zijn omdat ze ontbossing op hun grondgebied versnellen. Ook de VS, China, Australië en Frankrijk ondertekenen de deal. Ons land ondertekende eveneens het akkoord. 

De ontbossingsstop is van essentieel belang om te vermijden dat de temperatuur op aarde met meer dan 1,5 graden stijgt. Bossen filteren elk jaar een derde van de CO2-uitstoot uit de lucht. Ze zijn met andere woorden de longen van de planeet. Op dit moment gaat er elke minuut een gebied ter grootte van 27 voetbalvelden bos verloren.

Budget van 16,5 miljard euro

Om bossen te beschermen zijn beloftes alleen niet genoeg, er is ook geld nodig. De leiders van de landen die zich engageren, verwachten dat er een budget nodig is van in totaal 16,5 miljard euro aan publieke en private financiering.

Het geld dat bijeengebracht is, zal gaan naar herbebossingsprojecten, duurzamere landbouw, en naar de bescherming van bos tegen onder meer bosbranden. De inheemse volkeren spelen daarin een belangrijke rol, want zij kunnen de bossen waar ze leven het best beschermen, is de redenering. Zij zullen dan ook een deel van het geld kunnen beheren. 

Cruciale boslanden als Canada, de Verenigde Staten, Brazilië, Indonesië, Rusland en Congo hebben de deal ook ondertekend. Dit is een keerpunt in het beleid van deze landen

Bart Muys - Professor bosecologie KU Leuven

Engagement van België

Ons land heeft zich geëngageerd om een budget van 200 miljoen euro ter beschikking te stellen in de strijd tegen ontbossing. Dat bedrag zal worden uitgekeerd over een periode van vijf jaar en komt uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Een deel zal worden besteed aan een internationaal programma dat minstens 1,5 miljard dollar wil samenbrengen om bossen, veengronden en koolstofputten in Congo te beschermen.

Belgisch premier Alexander De Croo (Open Vld) sprak in een speech op de klimaattop in Glasgow ook zijn steun uit aan landen die het ergst worden getroffen door de klimaatopwarming. Het budget daarvoor gaat met 60 procent omhoog. In 2020 lag het bedrag nog op 70 miljoen euro, maar dat stijgt tot 100 miljoen in 2021 en 112,5 miljoen euro in 2022.

Cruciale boslanden mee aan boord

Deze nieuwe verbintenis is een echo van de "Verklaring van New York over de bossen" uit 2014, toen veel landen zich ertoe verbonden de ontbossing tegen 2020 te halveren en er tegen 2030 een einde aan te maken. Toch zijn experts ervan overtuigd dat de doorbraak die nu werd bereikt, veel verder gaat dan het akkoord uit 2014. “Cruciale boslanden als Canada, de Verenigde Staten, Brazilië, Indonesië, Rusland en Congo hebben de deal ook ondertekend. Dit is een keerpunt in het beleid van deze landen”, zegt professor bosecologie Bart Muys van de KU Leuven aan VRT Nws.

Hij wijst erop dat de boskap in Brazilië, onder het bewind van president Bolsonaro, een hoogtepunt heeft bereikt. Indonesië is dan weer de grootste exporteur ter wereld van palmolie en ook de teelt daarvan leidt tot massale boskap. “Deze landen hebben lang gedaan alsof alleen zij mochten beslissen over de toekomst van hun bossen. Maar hier maken ze een statement: ze verklaren zelf dat er een probleem is en dat we moeten streven naar een ontbossingsstop”, aldus professor Muys.

Bron: Belga / VRT Nws

Beeld: UGent

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek