nieuws

Wereld niet op koers voor klimaatdoelen van Parijsakkoord

nieuws

De gevolgen van de klimaatopwarming zijn goed voelbaar, maar beterschap lijkt nog niet in zicht. "De wereld ligt niet op schema om de langetermijndoelen van het akkoord van Parijs te halen." Zo besluiten onderzoekers in een rapport dat door de Verenigde Naties is gepubliceerd. Over een drietal maanden is het de COP28-klimaattop in Dubai. 

11 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 september 2023 16:59
bosbrand

Beloftes maken is eenvoudiger dan ze nakomen. Op 12 december 2015 stelde de VN haar Parijsakkoord voor. Daar werd een streefdoel vastgelegd om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal anderhalve graad, in vergelijking met het pre-industriële tijdperk. Bovendien moeten fossiele brandstoffen geleidelijk aan worden afgebouwd.  

De kans dat deze ambities gehaald worden, is zeer klein. Om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad, zal de CO2-uitstoot vóór 2025 zijn piek moeten bereiken. Dat lijkt momenteel erg onwaarschijnlijk. Vandaag is de aarde al met bijna 1,2 graden opgewarmd, en de effecten zijn voelbaar. Deze zomer kregen verschillende landen te maken met hittegolven, droogtes, overstromingen en gigantische branden. Met elke extra tiende van een graad, worden die extreme gebeurtenissen vermenigvuldigd. 

Klimaatgevolgen zijn er dus in overvloed. Politieke gevolgen zijn er niet. Het Parijsakkoord kent geen sanctiemechanisme. “Een nepakkoord”, zo smaalde voormalig NASA-wetenschapper en klimaatboegbeeld James Hansen al in 2015 in de Britse krant The Guardian. 

Het rapport van de VN is het eerste in zijn soort sinds het klimaatakkoord van 2015. De onderzoekers baseerden zich op alarmerende rapporten van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC). Die waarschuwing moet de basis vormen van de 28e VN-klimaattop, de grootste ooit.  

"De mogelijkheid om de ambities te verhogen, verkleint in sneltempo", onderstreept het rapport. Om de doelstellingen te bereiken moet de mensheid "de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 43 procent en tegen 2035 met 60 procent verminderen ten opzichte van de niveaus van 2019", klinkt het. 

Op dit moment komen de leiders van de G20-landen samen in New Delhi. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek