Eigen kweek verrassend slechter voor klimaat dan groenten van de boer

Dacht je lekker bezig te zijn met je moestuintje in de stad, blijkt je CO2-voetafdruk gemiddeld zes keer groter dan die van conventionele producten. Dat blijkt uit onderzoek in 73 stedelijke locaties in vijf verschillende landen. Deze impact geldt niet voor alle teelten. Zo is het zelf telen van gewassen die normaal gezien in kassen of per luchtvracht vervoerd worden, wel CO2 voordeliger.  

1 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 1 februari 2024 10:19
Lees meer over:
moestuin

Eén portie in de stad geproduceerd voedsel veroorzaakt gemiddeld 420 gram CO2-uitstoot. Dat is zes keer zoveel als de 70 gram CO2 van de conventionele landbouw. Dat laat internationaal onderzoek onder leiding van  de Amerikaanse Universiteit van Michigan zien. De onderzoekers inventariseerden 73 stedelijke locaties in vijf landen: Frankrijk, Duitsland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de VS, en keken naar professioneel gerunde stadsboerderijen, particuliere groentetuinen en collectieve tuinen.

Het onderzoek onderstreept vooral de efficiëntie van gangbare akkerbouw met één gewas per akker en een grote oogst per vierkante meter. De grootste klimaatimpact van stedelijke landbouw in tuinen en stadsboerderijen komt van de input die nodig is om op kleine schaal te produceren. Onder input worden benodigdheden zoals compost, onkruidwerende stoffen of kunstmest gerekend maar ook irrigatiewater en infrastructuur. Vooral dit laatste is de grootste oorzaak van koolstofemissies bij het moestuinieren. Dit omvat verhoogde bedden, compostinfrastructuur, paden tussen de percelen, enzovoort.

"Deze stadsboerderijen of moestuinen zijn meestal maar een paar jaar of tien jaar actief, dus de broeikasgassen die worden gebruikt om deze materialen te produceren, worden niet effectief gebruikt. Conventionele landbouw daarentegen is zeer efficiënt en moeilijk om mee te concurreren", aldus de onderzoekers.

Strategische keuzes

Maar er zijn uitzonderingen. Zo zouden tomaten, geteeld in open lucht, een lagere CO2-uitstoot hebben dan tomaten uit serres. En ook gewassen die per vliegtuig overgevlogen worden, kun je net zo goed zelf telen. Met strategische keuzes in gewassen, terrein en circulariteit (afval gebruiken als input) kan de stadstuinier wel een verschil maken. De onderzoekers benadrukken daarnaast de grote voordelen van stadslandbouw die niets met voedsel te maken hebben, zoals de sociale verbinding, samenhorigheid en mentale gezondheidsvoordelen.

Veel moestuintjes in Vlaanderen lijken overbemest
Uitgelicht
Door regenwormen te vangen en enkele bodemparameters te bemonsteren, hebben onderzoekers van de Universiteit Gent en Hogeschool VIVES zich een beeld gevormd van de kwaliteit v...
14 september 2015 Lees meer

In samenwerking met: Foodlog.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek