Vrouwen zijn wereldwijd bezorgder over milieu en natuur dan mannen

nieuws

Vrouwen maken zich wereldwijd doorgaans meer zorgen over de staat van de natuur, nu en in de toekomst, dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door peilingbureau Ipsos in 22 landen, op vraag van de internationale milieuorganisaties Earth4All en the Global Commons Alliance.

6 september 2024
Lees meer over:
klimaatbetogingplanetb

Uit de bevraging blijkt dat 62 procent van de vrouwen zich zeer ernstige zorgen maakt over de toestand van de natuur, tegenover 56 procent van de mannen. Drie kwart van de bevraagde vrouwen vindt ook dat er onmiddellijk ingrijpende maatregelen moeten worden genomen om milieuproblemen de komende tien jaar aan te pakken, tegenover minder dan zeven op de tien mannen.

Een derde van de mannen vindt bovendien dat de beweringen over milieurisico's worden overdreven, in vergelijking met een kwart van de vrouwen. Vrouwen geloven ook iets minder (35% tegenover 44%) dat technologie milieuproblemen kan oplossen zonder dat mensen hun levensstijl omgooien. 

Ecocide

Onafhankelijk van geslacht vindt bijna drie kwart van de bevraagden het een goed idee om regeringen of bedrijfsleiders te vervolgen voor het goedkeuren van acties die ernstige schade toebrengen aan de natuur en het klimaat. In het nieuwe Belgische strafwetboek dat in februari werd goedgekeurd, werd die bepaling opgenomen onder de noemer ecocide. Soortgelijke wetten zijn ook aangenomen in Chili en Frankrijk en werden voorgesteld in onder meer Brazilië, Italië, Mexico, Nederland, Peru en Schotland.

Bijna zeven op de tien bevraagden zijn het eens met de bewering dat de aarde op een kantelpunt staat wat klimaat en natuur betreft als gevolg van menselijke activiteiten. Deelnemers uit lageloonlanden zoals India, China, Indonesië, Kenia en Turkije voelen zich persoonlijker blootgesteld aan klimaatverandering dan mensen in Europa en de Verenigde Staten. Wie zich meer getroffen voelt, toont volgens het onderzoek ook meer bezorgdheid en urgentie over het klimaat.

Aan het onderzoek namen in totaal 22.000 respondenten deel uit 18 G20-landen: Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, plus vier landen buiten de G20: Oostenrijk, Denemarken, Kenia en Zweden. Van groep van 20 grootste economieën ter wereld werden alleen inwoners uit Rusland niet bevraagd.

Raadpleeg alle data op de website van Earth4All.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek