header.home link

‘Handig in de tuin’ informeert burgers over bestrijdingsmiddelen

20 maart 2023

Met de lente in zicht, gaan veel Belgen terug aan de slag in hun tuin. Om die tuin in topconditie te brengen, worden vaak gewasbeschermingsmiddelen bovengehaald. Omdat dit niet zonder gevaar is, raden Belplant, Comeos en de Belgische Tuincentra Vereniging (BTV) aan om bij vragen rond bestrijdingsmiddelen, te surfen naar hun website handigindetuin.be. “Je kan ook altijd het gratis telefoonnummer bellen of raad vragen in de tuincentra zelf”, aldus Sigrid Maebe van Belplant.

Lees meer over:
HandigInDeTuin

Landbouwers die gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, zijn verplicht om een opleiding te volgen waarin ze leren hoe men op een correcte manier met gewasbeschermingsmiddelen moet omgaan. Op deze manier kunnen ze hun fytolicentie halen. Om deze licentie te behouden, zijn de landbouwers ook verplicht om zich permanent bij te scholen. Maar voor burgers die thuis bestrijdingsmiddelen gebruiken, geldt zo’n bekwaamheidsattest niet. Daarom willen Belplant, BTV en Comeos, de organisatie die de Belgische handel vertegenwoordigt, extra inspanningen leveren om ook de particulieren aan te zetten tot een correct gebruik van de middelen.

Drie hulplijnen

Op de website handigindetuin.be kan je als particulier informatie en video’s terugvinden over middelen die je kan gebruiken om je huis of tuin te beschermen tegen schimmels, plagen, schadelijke insecten, ongedierte en onkruid. Je vindt er antwoorden op de vragen welke producten er zijn, hoe je ze veilig gebruikt en hoe je ze best bewaart.

Sinds enkele jaren kan je als tuinliefhebber ook je vragen stellen via het gratis telefoonnummer 0800/62.604. Deze hulplijn biedt je telefonische ondersteuning bij je vragen over gewasbescherming. Het callcenter, dat ook verbonden is met de hulplijnen van de leveranciers, is elke dag bereikbaar in het hoogseizoen. “Vorig jaar ontvingen het callcenter en de individuele bedrijven die ook telefoons beantwoorden, rond de 600 oproepen”, vertelt Sigrid Maebe van Belplant. “De vragen zijn heel uiteenlopend en gaan vaak over welk product je op welk gewas mag aanbrengen.”

In de tuincentra en doe-het-zelfzaken kan ook altijd gevraagd worden naar meer uitleg. Elk verkooppunt heeft één persoon met zo’n fytolicentie om het veilig en correct gebruik van de producten te ondersteunen. “We raden je ook aan om het etiket van je product goed te lezen, zodat je het veilig en duurzaam gebruikt”, aldus Maebe.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek