Groen: “België zal verlenging glyfosaat niet steunen”

De Europese Commissie wil de vergunning op het gebruik van het omstreden glyfosaat, de werkzame stof in verschillende bestrijdingsmiddelen, verlengen met tien jaar. Door druk van Groen zal België zich onthouden in de stemming over de hervergunning. Volgens Jeremie Vaneeckhout, voorzitter van Groen, zijn er voldoende alternatieven die de landbouw kan gebruiken, "die niet schadelijk zijn voor de gezondheid of voor het milieu".

9 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 oktober 2023 17:27
Lees meer over:

Glyfosaat

In ons land is het gebruik van glyfosaat, voornamelijk bekend onder de merknaam Roundup, door particulieren verboden. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat voorlopig wel nog gebruiken. Volgende week stemt Europa of er al dan niet een verlening komt op het gebruik van glyfosaat.

België zal zich bij de stemming onthouden over de hervergunning van glyfosaat in Europa en steunt de verlenging niet. "Een belangrijke overwinning voor de gezondheid voor mens en milieu”, zegt Jeremie Vaneeckhout. "Het is niet logisch dat glyfosaat verboden is op je oprit, maar via de landbouw wel nog op je bord kan terechtkomen", stelt hij. "Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg spraken zich uit voor een totaalverbod. Door druk van Groen zal België zich onthouden. “Dat leidt hopelijk tot een totaalverbod in Europa”, aldus de covoorzitter. Er zijn volgens hem voldoende alternatieven die de landbouw kan gebruiken, "die niet schadelijk zijn voor de gezondheid of voor het milieu".

Boerenbond betreurt de onthouding van België. "Op Europees niveau hebben de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) de voorbije maanden een grondige analyse gemaakt van een dossier van 180.000 pagina’s en daar zijn geen noemenswaardige bezwaren gekomen om de vergunning van glyfosaat niet te verlengen", stelt de organisatie. Boerenbond hoopt dat er op Europees niveau toch een consensus bereikt wordt over de verlenging van het middel.

"Het voordeel van glyfosaat is dat het systemisch werkt en zowel actief is tegen mono- als dicotylen en dat er geen neven- of nawerkingen zijn in de bodem. Er zijn natuurlijk nog ander herbiciden op de markt, maar dit is ook nodig om resistentieopbouw te voorkomen. In België zijn er geen glyfosaatresistente gewassen. Wel kan je nog werken met andere herbiciden die vaak een andere werking hebben zoals tegen jonge zaadonkruiden of met een bodemherbicide of een breedwerkend bladherbicide. Andere systemische bladherbiciden hebben vaak een beperkter onkruidspectrum dan glyfosaat. We moeten er ook bewust van zijn dat de noodzakelijke dosissen vaak hoger liggen dan bij glyfosaat. Ook moet je aandacht hebben voor de langere nawerking bij de alternatieven, iets waar je bij glyfosaat geen problemen mee hebt bij een opstart van een nieuwe teelt. Mechanische onkruidbestrijding is ook een alternatief dat we promoten, maar glyfosaat vervangen zal het nooit doen", aldus Boerenbond.

Voorwaarden

De Commissie wil glyfosaat hervergunnen, maar verbindt daar wel een paar voorwaarden aan. Zo moet er gebruik worden gemaakt van speciale spuitstukken om het risico op afspoeling van het chemische product naar naastliggende natuur of waterlopen te beperken en moet er een bufferstrook van vijf tot tien meter worden gerespecteerd. Want glyfosaat kan nefast zijn voor de biodiversiteit en het waterleven. De Commissie zegt ook dat lidstaten extra aandacht moeten besteden aan mogelijk oppervlakte- of grondwater in de buurt van velden waar glyfosaat wordt gebruikt, zeker als er drinkwater uit wordt gewonnen.

Bovendien adviseert de Commissie om lokaal beperkingen op te leggen, bijvoorbeeld voor de hoeveelheid herbicide die gebruikt wordt of de tijd van het jaar waarin gesproeid wordt. Verder stelt de Commissie voor dat het gebruik van glyfosaat "geminimaliseerd of verboden wordt op gevoelige locaties zoals openbare parken en tuinen, sport- en recreatiedomeinen, schoolterreinen en speeltuinen en in de nabije buurt van ziekenhuizen".

De vergunning voor het gebruik van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel loopt tot eind dit jaar. De Europese Unie kan de vergunning verlengen voor vijftien jaar maar de Commissie kiest nu voor een verlenging van tien jaar. Voor Boerenbond mag dit een erkenning zijn voor 15 jaar in tegenstelling tot de 10 jaar die de Europese Commissie heeft voorgesteld.

Op 13 oktober stemmen de EU-landen over het voorstel. Als een ruime meerderheid van vijftien lidstaten waar minimaal 65 procent van de EU-burgers woont het plan niet afwijst, wordt de vergunning verlengd.

Spanoghe (UGent) in de bres voor glyfosaat: “Zonder tussenkomst, overleven onze teelten niet”
Uitgelicht
Glyfosaat mag volgend jaar 50 kaarsjes uitblazen. Het zal een eenzame verjaardag worden, want veel vrienden heeft het onkruidverdelgingsmiddel niet. Verbruikersverenigingen, n...
27 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga / VRT Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek