Milieuorganisaties protesteren tegen mogelijke EU-toelating glyfosaat

Verschillende organisaties, Europarlementsleden en wetenschappers hebben maandagavond aan het Brusselse Luxemburgplein opgeroepen om de EU-regelgeving inzake pesticiden te verstrengen en een verbod uit te vaardigen op het gebruik van de onkruidverdelger glyfosaat. Glyfosaat is nu al verboden voor particulieren, maar niet voor landbouwers.

19 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 september 2023 9:20
Lees meer over:

Glyfosaat is de actieve component in tal van onkruidbestrijders in de landbouw. In 2015 classificeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) glyfosaat als "waarschijnlijk kankerverwekkend". In juni vorig jaar sprak het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) dat tegen, vanwege een tekort aan wetenschappelijk bewijs. Recenter heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) geoordeeld dat glyfosaat geen “kritiek punt van bezorgdheid” vormt.

Landbouworganisaties zijn tegen een volledig verbod omdat er geen waardig alternatief zou zijn.

“EU kiest kant van industrie”

De protesterende organisaties hopen al langer dat glyfosaat verboden wordt, ook voor professioneel gebruik. Die hoop lag aan diggelen bij het uitlekken van een kladdocument waarin de Europese Commissie gewag maakt van een mogelijke hernieuwing van de regelgeving voor het gebruik van glyfosaat. "Dat terwijl de debatten over de Europese pesticideregels, zoals bijvoorbeeld het verminderen van het chemische gebruik van pesticiden met vijftig procent, op scherp gesteld worden", zeggen de actievoerders.

“EU-instellingen hebben al de kant van de industrie gekozen en wetenschappelijk bewijs genegeerd toen ze voorstelden glyfosaat te vernieuwen”, schrijft de ecologische vereniging Velt. “Er worden ook verhitte discussies verwacht rond het voorstel voor de pesticidenverordening (SUR) om het gebruik van pesticiden tegen 2030 te halveren. Zal de lobby van de agro-industrie beslissen of zullen burgers en wetenschap hun zegje doen?”

“Vergif voor eens en altijd bannen”

Ook de internationale organisatie WeMove Europe roept op tot protest. “Het gebruik van Bayer-Monsanto’s toxische, bijdodende pesticide glyfosaat dreigt om nog maar eens voor 15 jaar te worden toegelaten. Maar dit is het goede nieuws: met de komende stemming kunnen we dit vergif voor eens en voor altijd uit Europa bannen. Enkele belangrijke landen zijn al aan boord. Nu moeten we alleen nog de twijfelaars, zoals België en Frankrijk, aan onze kant te krijgen.”

De actievoerders wijzen op een recente bevraging van peilingsbureau Ipsos, afgenomen in zes Europese lidstaten. Volgens de resultaten zou 62 procent van de respondenten voor een totaalverbod op glyfosaat zijn. Slechts 14 procent pleit voor een verderzetting van het gebruik van glyfosaat in de EU.

Ook Belgisch vicepremier Petra De Sutter (Groen) pleit met aandrang voor een totaalverbod op het middel. Ook zij vindt dat het product te veel gezondheidsrisico’s en milieuschade met zich meebrengt. De minister hoopt dat België dit najaar tegen de verlenging van de vergunning zal stemmen.

Wetenschappelijke consensus?

Dat er een wetenschappelijke consensus zou bestaan om glyfosaat te bannen, is echter niet correct. Eerder liet professor Bio-ingenieurswetenschappen Pieter Spanoghe (UGent) al zijn twijfels optekenen in welke mate een glyfosaatban heilzaam zou zijn voor de planeet. “Moet een land als Brazilië met zijn sojaproductie ook overschakelen op biologische landbouw en inderdaad 40 procent extra regenwoud omhakken omdat het opbrengsten derft door het gebrek aan afdoende gewasbeschermingsmiddelen?”, schreef hij eerder in VILT.

Op 12 en 14 september, vonden ook al anti-glyfosaatbetogingen plaats in Duitsland en Italië. Bij de betoging aan het Luxemburgplein tekenden heel wat organisaties present, waaronder PAN Europe, Ek?, Velt, Friends of the Earth, WeMove Europe, de Vlaamse Parkinson Liga, EFFAT (European Federation of Food, Agriculture, and Tourism Trade Unions), Secrets Toxiques, and Générations Futures.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek