Monsanto veroordeeld tot 1,5 miljard dollar in Roundup-rechtszaak
nieuwsDrie Amerikanen die kanker zouden hebben ontwikkeld door het gebruik van onkruidverdelger Roundup krijgen elk een schadevergoeding van 500 miljoen dollar of 457 miljoen euro. Dat heeft de Amerikaanse rechtbank van Jefferson City, Missouri, beslist. In totaal moet zadengigant Monsanto dus 1,5 miljard dollar of 1,37 miljard euro uitbetalen. Bayer, het moederbedrijf van Monsanto, gaat in beroep tegen de veroordeling.
De beurskoers van Bayer neemt een stevige duik na het nieuws van de veroordeling. Het bedrijf verloor maandag 16,4 procent aan marktwaarde, en staat nu op haar laagste niveau in 12 jaar tijd. De financiële klap voor Bayer is dus heel wat hoger dan de schadevergoeding van 1,37 miljard euro an sich. Volgens het persagentschap Bloomberg gaat het hier om één van de grootste schadeclaims dit jaar in de Verenigde Staten.
De drie Amerikanen die Monsanto voor de rechter daagden heten James Draeger, Valerie Gunther en Dan Anderson. Ze ontwikkelden elk non-hodgkinlymfoom. Het gaat hier om vormen van lymfeklierkanker waarbij de kans op genezing klein is. De drie getroffen personen verklaren dat de kanker het gevolg was van het jarenlang gebruik van Roundup bij tuinieren, en de rechtbank is hen daarin gevolgd.

Glyfosaat
Bayer heeft recentelijk meerdere rechtszaken gewonnen over Roundup, maar tegelijk zijn er ook een aantal zaken waarbij de jury wel een verband zag tussen de onkruidverdelger en de ontwikkeling van kanker, aldus Bloomberg. Het Duitse chemiebedrijf nam Monsanto in 2018 over en erfde als dusdanig ook de vele rechtszaken rond Roundup. Het belangrijkste bestanddeel van dat middel is glyfosaat.
Ook in Europa heerst er discussie over het gevaar van glyfosaat voor de gezondheid. De Europese Commissie verlengde recent de vergunning met tien jaar omdat "uitgebreid wetenschappelijk onderzoek geen onoverkomelijke punten van bezwaar aan het licht heeft gebracht: glyfosaat moet niet als kankerverwekkend of hormoonverstorend worden beschouwd", zo argumenteerde de Commissie. Landbouworganisaties juichen deze beslissing toe, gezien ze weinig doeltreffende alternatieven kennen voor deze stof.
Toch zijn er vele organisaties, waaronder Bond Beter Leefmilieu, die het middel de mogelijke risico’s niet waard vinden. In België riep federaal vicepremier van Groen Petra De Sutter de Europese Commissie onlangs nog op om een totaalverbod in te voeren, maar werd daarin niet gehoord. "Er zijn te veel aanwijzingen dat glyfosaat schadelijk is voor onszelf en onze natuur. Ook de Hoge Gezondheidsraad pleit voor uitfasering", zei ze.
Juridische klappen
Bayer laat de veroordeling niet naast zich liggen. "We gaan zeker in beroep tegen de veroordeling, want omwille van de hoogte van het bedrag is die in strijd is met de Amerikaanse grondwet", reageert het bedrijf. "In tegenstelling tot vorige zaken, hebben de Amerikaanse rechtbanken recentelijk ten onrechte toegestaan dat de klagers wetenschappelijke en reglementaire feiten foutief weergeven", klinkt het ook.
De Roundup-schadeclaims zijn niet de enige reden waarom Bayers koers een duik neemt. Kort nadat de veroordeling voor 1,37 miljard euro werd bekendgemaakt, trok Bayer eveneens de stekker uit haar studie naar een experimentele bloedverdunner. De resultaten om beroertes te voorkomen waren niet zo goed als bij reeds bestaande middelen, wat nog eens leidde tot een flink verlies op de beurs.
CEO van Bayer, Bill Anderson, reageerde begin deze maand al bij analisten dat het bedrijf flink van koers zal moeten veranderen. “Er zullen geen taboes zijn”, zei hij in reactie op de tegenvallende kwartaalcijfers. “We zullen Bayer hertekenen om in te zoomen op wat essentieel is. De rest mag weg.”
In 2020 heeft Bayer de meeste rechtszaken tegen Roundup afgekocht met een dading van in totaal 9,97 miljard euro. Maar nog steeds blijven er zo’n 50.000 zaken te behandelen.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga / De Tijd / Reuters