Milieuorganisaties dreigen met juridische stappen tegen Europese verlenging glyfosaat

Verschillende milieuorganisaties zijn van plan om naar de rechtbank te stappen wanneer de EU de vergunning voor de stof glyfosaat met nog eens tien jaar verlengt. Volgens directeur Martin Dermine van de ngo Pesticide Action Network Europe (PAN) is een verlenging “in strijd met de Europese wetgeving over pesticiden, die prioriteit geeft aan gezondheid en de bescherming van biodiversiteit."

22 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 22 november 2023 21:13 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Glyfosaat is het actieve bestanddeel van de bekende en veelbesproken onkruidverdelger Roundup. De beslissing om het gebruik ervan al dan niet langer toe te laten, stootte op veel controverse. In België wilde onder meer Groen de verlenging blokkeren, maar er werd hiervoor geen Europese meerderheid gevonden.

Nadat de lidstaten er niet in waren geslaagd om een akkoord te bereiken in het dossier, besliste de Europese Commissie vorige week om de vergunning voor die stof met nog eens tien jaar te verlengen. Verwacht wordt dat die beslissing de komende twee weken formeel wordt bekrachtigd.

Wens van de burger

Milieuorganisatie PAN kondigt nu aan dat het de maatregel, zodra die van kracht wordt, bij het Hof van Justitie van de Europese Unie zal aanvechten. Ook Générations futures, PAN Duitsland, PAN Nederland en Global 2000 zullen zich bij die klacht aansluiten. "Deze nieuwe goedkeuring gaat rechtstreeks in tegen de conclusies van vele onafhankelijke wetenschappers over de effecten van glyfosaat", zegt Martin Dermine, uitvoerend directeur van PAN Europe. Dermine gelooft dat de gemiddelde Europese burger geen verlenging zou willen van glyfosaatgebruik.

Talrijke epidemiologische studies wijzen op een mogelijk verband tussen glyfosaat en verschillende gezondheidsproblemen

Margriet Mantingh - PAN Nederland

Volgens Dr. Pauline Cervan, toxicoloog bij Générations Futures (Frankrijk), baseert de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zich niet op de juiste wetenschappelijke studies. "Op het eerste gezicht lijkt de evaluatie van EFSA grondig en omvat ze talrijke studies. Maar van de 1.628 glyfosaatstudies uit de afgelopen tien jaar die peer reviewed zijn (getoest door vakgenoten, red.), werden er slechts 30 (1,8%) als relevant en betrouwbaar beschouwd voor evaluatie. Veel van deze studies brachten schadelijke gevolgen voor de gezondheid of het milieu aan het licht."

Schadelijk

Margriet Mantingh, voorzitter van PAN Nederland, vreest dat een verlenging van glyfosaatgebruik ernstige gevolgen kan hebben. "Dit kan mensen direct schaden”, zegt ze. “En dat maakt een rechtszaak van cruciaal belang. Talrijke epidemiologische studies wijzen op een mogelijk verband tussen glyfosaat en verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker, doodgeboorte, misvormingen, autismespectrumstoornissen en de ziekte van Parkinson."

"Geen enkele groep chemicaliën wordt zo grondig bestudeerd als gewasbescherming"
Uitgelicht
Nu de Europese Raad vrijdag moet beslissen over de verlenging van de vergunning van glyfosaat voor de komende tien jaar, staan de voor- en tegenstanders van glyfosaat weer lij...
12 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek