Europese Voedselveiligheid ziet “geen kritiek punt van bezorgdheid” in glyfosaat

De controversiële onkruidverdelger glyfosaat vormt geen "kritiek punt van bezorgdheid". Dat heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) vastgesteld in een langverwachte studie, die donderdag werd voorgelegd aan de Europese Commissie. Belangrijke informatie, gezien deze Commissie binnenkort moet beslissen of glyfosaat ook na 15 december nog zal toegelaten zijn. 

6 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 juli 2023 22:35

Bij het onderzoek waren 90 experten betrokken uit verschillende lidstaten, die zich baseerden op 2.400 studies. Is glyfosaat helemaal onschuldig? Neen. De EFSA merkt “een hoog langetermijnrisico bij zoogdieren” op, of toch voor een deel van de toepassingen waarvoor het gewasbeschermingsmiddel wordt gebruikt. Maar de instelling maakt zich geen “kritieke” zorgen voor mensen, dieren en het milieu. 

Glyfosaat is de actieve component in het bestrijdingsmiddel Roundup van het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Tegen het bedrijf lopen verschillende rechtszaken omdat het middel mogelijk kankerverwekkend is. In 2015 classificeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het glyfosaat als "waarschijnlijk kankerverwekkend". In juni vorig jaar sprak het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) dat tegen, vanwege een tekort aan wetenschappelijk bewijs. Landbouworganisaties zijn tegen een volledig verbod omdat er geen waardig alternatief zou zijn. 

Maar glyfosaat heeft ook tegenstanders. Belgisch vicepremier Petra De Sutter (Groen) pleit met aandrang voor een totaalverbod op de pesticide. Zij wijst op mogelijke verbanden met niet enkel kanker, maar ook de ziekte Parkinson. Bovendien schaadt het product bijen en zodoende de biodiversiteit. "Ook het EFSA-rapport toont dat schadelijke effecten niet uitgesloten kunnen worden”, zegt ze. “In zulke gevallen geef je altijd voorrang aan de gezondheid." De minister hoopt dat België dit najaar tegen de verlenging van de vergunning zal stemmen. 

De bevindingen van EFSA vallen hier te lezen. 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek