Raad Van State verwerpt uitbreiding toegelaten pesticiden voor particulieren

Moeten niet-professionelen opnieuw toegang krijgen tot een breder gamma aan onkruidbestrijdingsmiddelen? De Belgisch-Luxemburgse vereniging van de industrie van plantenbescherming Belplant ging in beroep tegen het Koninklijk Besluit van 16 september 2018, dat het gebruik van deze middelen door niet-professionelen beperkt. De Raad Van State heeft dit beroep verworpen.

6 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 juli 2023 9:11

Onder het huidige Koninklijk besluit zijn gewasbeschermingsmiddelen enkel toegelaten als ze voldoen aan minstens één van twee voorwaarden. Ofwel dient het te gaan om producten met een laag risico, ofwel dienen de werkzame stoffen micro-organismen, plantenextracten of natuurlijke stoffen van dierlijke, plantaardige, microbiële of minerale oorsprong te zijn, met inbegrip van synthetische stoffen die volledig identiek zijn aan de stoffen van natuurlijke oorsprong. 

Belplant, toen nog Phytofar, stapte begin 2019 naar de Raad van State om dit verbod op te heffen. De Raad is daar niet in gevolgd.

Volgens Peter Jaeken van Belplant is er sprake van oorsprongsdiscriminatie. “Men maakt een onderscheid tussen “mensgemaakte” en natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen”, zegt hij. “Maar dat een stof natuurlijk, synthetisch of mensgemaakt is, zegt niets over de toxiciteit of andere eigenschappen.”

“Voor toegelaten gewasbeschermingsmiddelen geldt dat ze grondig getest zijn, zodat het geen onaanvaardbaar risico heeft voor mens en milieu. Dat wil zeggen dat er bij goed gebruik geen onaanvaardbare risico’s zijn”, zegt Jaeken. “Sinds 2012 is er al een splitsing in het evalueren van producten voor professionals en amateurs. Bij amateurgebruik zijn er al heel veel restricties, maar deze restricties zijn gebaseerd op eigenschappen van producten, niet op de manier van productie. Dat is hier niet het geval. Los daarvan staat de innovatie in onze sector niet stil en is het aanbod van goed geteste biocontrolemiddelen voor de amateur sterk toegenomen. ”

“Tot slot blijven sommige producten onder de radar van de huidige wetgeving”, zegt Jaeken. “Zo zijn er vele producten waarop geen restricties gelden, omdat ze officieel niet verkocht worden als gewasbeschermingsmiddel. Maar ze worden wel zo gebruikt.”

Of Belplant nog verdere juridische stappen zal ondernemen, is voorlopig niet geweten. “We gaan eerst de uitspraak grondig bestuderen”, aldus Jaeken. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek