header.home link

“Heetwatertrein” tegen onkruid blijft voorlopig op stal

De 'heetwatertrein' die spoornetbeheerder Infrabel vorig jaar testte om het onkruid in de sporen te bestrijden, rijdt voorlopig niet meer uit. De resultaten zijn bemoedigend, maar het concept moet eerst worden verfijnd, zegt Infrabel woensdag.

8 juni 2023  – Laatste update 9 juni 2023 9:47
Lees meer over:
spoorwegnetInfrabeltrein

Het prototype van de 'heetwatertrein' werd zowat een jaar geleden voorgesteld als een "Made in Belgium-ontwikkeling". De trein van 180 meter lang sproeit heet water op de sporen, waarmee de groei van onkruid vertraagd wordt. De techniek wordt beschouwd als één van de oplossingen om het gebruik van pesticiden (zoals glyfosaat) te verminderen.

"De resultaten van de tests zijn bemoedigend", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit, "maar ze tonen ook aan dat de trein in zijn huidige configuratie niet toelaat om het volledige spoornet onkruidvrij te houden". Er moet dus nog aan het concept gesleuteld worden, en "in afwachting daarvan rijdt de heetwatertrein momenteel niet uit".

Verbeteringen nodig

Infrabel wil onder andere de werksnelheid verhogen: de trein moet tijdens het sproeien sneller kunnen rijden dan de huidige 20 kilometer per uur. Er zijn ook verbeteringen nodig bij de detectie van het onkruid en aan de sproeikoppen. Infrabel gaat voorts bekijken hoeveel treinen er nodig zijn "om aan de behoeften van het spoornet te voldoen, rekening houdend met de huidige financiële middelen". En de spoornetbeheerder wil ook werk maken van de nodige vergunningen.

Onkruid in de sporen moet bestreden worden, omdat het een probleem kan vormen voor de veiligheid van het treinverkeer. Zo kan het de stabiliteit van de ballast - de stenen onder en tussen de sporen - aantasten, of het zicht op de seinen verminderen.

Momenteel gebruikt Infrabel nog steeds pesticides om het onkruid op een deel van de sporen aan te pakken. Op de hoofdsporen rijdt er zo twee keer per jaar een sproeitrein. De spoornetbeheerder krijgt daarvoor van de regionale overheden afwijkingen op het pesticideverbod. Op de bijsporen, zoals in de rangeerstations, wordt het onkruid gemaaid, gewied of gerooid. Er wordt voorts gekeken naar andere manieren om biologisch het onkruid te verdelgen.

Infrabel test “heetwatertrein” die gebruik van herbiciden moet verminderen
Uitgelicht
Spoorwegbeheerder Infrabel test momenteel in het oosten van het land een 'heetwatertrein' die het gebruik van herbiciden tegen onkruid op de sporen moet helpen verminderen. He...
21 juni 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek