header.home link

Federale regering verbiedt uitvoer van in EU verboden pesticiden

Bepaalde gewasbeschermingsmiddelen die op de Europese markt verboden of streng gereglementeerd zijn, kunnen binnenkort niet meer vanuit ons land naar niet-EU-landen worden uitgevoerd. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag beslist, meldt minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo).

23 juni 2023  – Laatste update 23 juni 2023 17:53
Lees meer over:

"Ethisch, gezondheids- en milieuschandaal"

Volgens de minister wordt daarmee een einde gemaakt aan de "dubbele standaarden" voor de uitvoer van schadelijke pesticiden vanuit België. "Die producten zijn vandaag verboden op de Europese markt, precies omdat het gebruik ervan zeer schadelijk is voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Wat niet gezond is hier, is uiteraard ook elders ongezond."

Bovendien krijgen Europese consumenten op die manier uiteindelijk toch die stoffen op hun bord, omdat voedingsmiddelen vanuit die andere landen hier worden ingevoerd, en veroorzaakt de praktijk oneerlijke concurrentie voor de Europese landbouwers die de pesticiden in kwestie in tegenstelling tot hun niet-Europese collega's niet mogen gebruiken.

Het verbod geldt voor de uitvoer naar landen die geen lid zijn van de EU. België is volgens Khattabi het tweede land dat zo'n maatregel treft. “We maken hiermee eindelijk een einde aan een ethisch, gezondheids- en milieuschandaal”, zegt de minister.

Gemengde reacties

Natuur- en milieuorganisaties reageren bijzonder opgetogen over het verbod. “Eindelijk weg met de dubbele moraal. Risico’s voor gezondheid en biodiversiteit verdwijnen niet aan de Europese grens”, zegt Heleen De Smet van Bond Beter Leefmilieu op Twitter. Ook Broederlijk Delen is blij met het verbod. “Hiermee komt, althans in België, een einde aan die giftige handel. Volksgezondheid en milieu gaan boven het belang van enkele multinationals”, zegt beleidsmedewerker Suzy Serneels.

Vanuit landbouwhoek klinkt er kritiek. Mark Wulfrancke, beleidsmedewerker van ABS, noemt het verbod “een voorbeeld van symboolpolitiek zonder enige toegevoegde waarde”. “Echte politiek zou de import van behandelde producten verbieden. De consument mag steeds meer consumeren wat we niet mogen produceren. De lokale boer legt ondertussen de duimen voor grote agroconcerns. Een importban van producten die met deze middelen behandeld zijn, is veel belangrijker en moediger”, meent hij.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek