46 organisaties vragen een totaalverbod op glyfosaat

Een totaalverbod op glyfosaat, zo vragen 46 Belgische milieu-, landbouw-, gezondheidsorganisaties en alle ziekenfondsen in een open brief. Het gebruik van het pesticide is sinds 2018 verboden voor particulieren, maar die regel moet worden uitgebreid naar professionele gebruikers, klinkt het. "Wanneer er geen zekerheid is dat bepaalde stoffen veilig zijn voor de gezondheid en het milieu, moet het voorzorgsprincipe overheersen", vinden de ondertekenaars.

22 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 22 juni 2023 17:48
Lees meer over:

"Vragen over gezondheidsimpact"

Al jaren woedt discussie over de schadelijkheid van glyfosaat, vooral bekend als werkzame stof in het bestrijdingsmiddel Roundup. Dit jaar moeten de Europese lidstaten stemmen over de verlenging van de vergunning ervan. In 2017, toen ook een verlenging op tafel lag, stemde de toenmalige minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR), voor uitfasering. In 2018 kwam er in ons land een verbod voor het gebruik van glyfosaat door particulieren.

"Er zijn ernstige aanwijzingen voor de gezondheidsimpact van glyfosaat. Personen die langdurig worden blootgesteld aan hogere doses pesticiden, zoals landbouwers, lopen volgens een groeiend aantal studies bijvoorbeeld gemiddeld meer risico op de ziekte van Parkinson", waarschuwt Annick Hirschböck, coördinator van de Vlaamse Parkinsonliga.

Daarnaast is glyfosaat ook schadelijk voor de biodiversiteit. "De toxicologische effecten voor bijen en andere bestuivers zijn het meest bekend, maar ook tal van andere dieren, zoals verschillende vis- en vogelsoorten, lijden eronder", stelt Heleen De Smet, beleidsmedewerker landbouw bij Bond Beter Leefmilieu.

De ondertekenaars van de open brief roepen beleidsmakers daarom op om tegen een verlenging van de vergunning te stemmen, en ook om meer ondersteuning te geven richting een landbouwsysteem met minder pesticiden. Naast een reeks natuur-, milieu- en gezondheidsorganisaties werd de brief ook ondertekend door een reeks organisaties die in de landbouwsector actief zijn, zoals BioForum, Boerenforum, CSA-Netwerk, Koninklijke Vlaamse Imkersbond, Liniked.Farm, Voedsel Anders en Wervel.

ECHA: “Glyfosaat niet kankerverwekkend”

In juni vorig jaar concludeerde het Europese Chemicaliënagentschap (ECHA) dat op basis van de wetenschappelijke bewijzen die op dat moment voorhanden waren, glyfosaat niet als kankerverwekkend kan beschouwd worden. Het sprak daarmee een studie van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen dat glyfosaat enkele jaren geleden nog als ’waarschijnlijk kankerverwekkend’ classificeerde.

Het onkruidbestrijdingsmiddel heeft momenteel toelating tot 15 december en na een evaluatieproces wordt besloten over eventuele verlenging. Het ECHA-advies is onderdeel van een bredere analyse naar de impact van de stof door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Dat agentschap zal naar verwachting in juli 2023 deze risicobeoordeling afronden waarna het advies aan de Europese Commissie wordt overgemaakt en de politiek een besluit zal nemen.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: Amazone

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek