Greenpeace besproeit EU-gebouw met fake pesticiden tegen Mercosur-akkoord

Activisten van Greenpeace België hebben donderdagochtend het gebouw van de Europese Raad in Brussel beklommen terwijl de EU-ministers van Handel er vergaderden over het handelsakkoord met de Mercosur-landen. De actievoerders hingen er een spandoek met de tekst 'Stop EU-Mercosur', en een landbouwvoertuig simuleerde het sproeien van pesticiden. De milieuorganisatie vreest “voor een toename van de export van giftige pesticiden als het handelsakkoord wordt goedgekeurd”.

25 mei 2023  – Laatste update 25 mei 2023 14:21
Lees meer over:
Actie greenpeace Mercosur EU-gebouw_Greenpeace

Over het ontwerp-vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en vier Latijns-Amerikaanse landen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) wordt al zo'n twintig jaar onderhandeld. Deze zomer verwacht men dat de discussies kunnen afgerond worden en nadien kan het ratificatieproces starten. Het akkoord voorziet onder meer in een fikse daling van de douanerechten op tal van producten, zoals bepaalde voedingsmiddelen die er geproduceerd zijn met chemische producten die verboden zijn in de EU.

"Dit handelsakkoord is een ramp. Europese boeren zullen moeten concurreren met goedkoop rundsvlees dat geproduceerd werd ten koste van de natuur. En om de natuur nog sneller te vernietigen, zullen Europese chemische bedrijven Zuid-Amerika volpompen met pesticiden, waaronder zelfs enkele die in de EU verboden zijn", zegt Albane Aubry, campagnevoerder landbouw bij Greenpeace België. De organisatie wijst erop dat de lagere tarieven en minder controles ook de Europese 'Green Deal' dreigen te ondermijnen. 

Zo trof Greenpeace recentelijk sporen van verschillende verboden pesticiden aan in limoenen uit Brazilië die in de EU werden verkocht, ook in België. "Het gaat onder meer om de insecticiden imidacloprid en cypermethrin. Het gebruik van deze pesticiden die geproduceerd worden in de EU zal sterk toenemen als het huidige voorstel van het EU-Mercosur handelsverdrag in werking treedt", vreest de milieuorganisatie. 

Daarnaast komt ook de landbouw onder druk te staan, terwijl in ons land de afgelopen 40 jaar al zowat 68 procent van de landbouwbedrijven ermee ophielden. "Een vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de Mercosur-landen zal die trend versnellen, terwijl de nu al buitensporige macht van de agro-industriereuzen wordt vergroot", zegt Greenpeace. Vooral de producenten van rundvlees, pluimvee en bieten dreigen getroffen te worden, bleek eerder al uit een studie van de FOD Economie.

Greenpeace vindt dat België zich tegen het akkoord moet verzetten. "Er is steun nodig voor de biologische sector en de korteketenlandbouw. Het is de taak van regeringen om maatregelen te nemen tegen het monopolie van de agrovoedingsindustrie in ons voedselsysteem."

"Geopolitieke update" voor internationale handelsakkoorden nodig, vindt De Croo
Uitgelicht
Het Europese handelsbeleid heeft nood aan een "geopolitieke update" in het licht van de gewijzigde situatie op het wereldtoneel. Dat heeft premier Alexander De Croo donderdag...
24 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: Greenpeace

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek