Monsanto veroordeeld tot betaling van 2 miljard euro in Roundup-zaak

Monsanto, een dochterbedrijf van de Duitse chemieconcern Bayer, is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 2 miljard euro aan een Amerikaan. De jury in de betreffende rechtzaak oordeelde dat het gebruik van glyfosaat, het actieve bestanddeel van Roundup, in verband kan worden gebracht met de kanker van de man. Het chemiebedrijf betwist het vonnis en wil beroep aantekenen.

29 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 29 januari 2024 20:37
Lees meer over:

De Amerikaan John McKivison werd gediagnostiseerd met een kanker van het lymfestelsel. Volgens de man is zijn ziekte te wijten aan het twintig jaar lang gebruik van Roundup in zijn tuin. McKivison spande daarom een rechtszaak aan tegen Monsanto. De juryleden van de staatsrechtbank in Philadelphia beslisten vrijdag dat Monsanto een schadevergoeding moet betalen van 2,25 miljard dollar. Dat is het hoogste bedrag tot nu toe in de lopende rechtszaak die verband houdt met een vermeende kankerverwekkende werking van de onkruidverdelger Roundup. De bedrijvengroep betwist de schadelijkheid van glyfosaat en is van plan om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Europa

Ook in Europa wordt gediscussieerd over de schadelijkheid van glyfosaat. In 2015 bestempelde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) glyfosaat als "waarschijnlijk kankerverwekkend". Milieuorganisaties pleiten al jaren voor een algemeen verbod, de Europese Commissie besliste eind vorig jaar echter om de vergunning van glyfosaat met tien jaar te verlengen in de EU. België nam toen geen standpunt in omdat er ook binnen de Belgische regering onenigheid over het onderwerp was. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelde dat wat betreft de impact van glyfosaat op de gezondheid van mensen, dieren en het leefmilieu, er geen onoverkomelijke punten van bezwaar zijn die een vernieuwing van de vergunning in de weg stonden. EFSA erkende wel dat er een gebrek is aan gegevens.

Europa laat glyfosaat 10 jaar langer toe: “Geen onoverkomelijke bezwaren”
Uitgelicht
Glyfosaat blijft nog minstens tien jaar langer toegelaten in Europa. Nadat de Europese lidstaten er donderdag niet in zijn geslaagd om een meerderheid te vinden om een nieuwe...
16 november 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek