Geen Zwitserse ban op synthetische gewasbescherming

Bij een referendum sprak een duidelijke meerderheid van de Zwitsers zich uit tegen de ban op kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Daarmee komt er geen eerste Europees verbod op synthetische gewasbeschermingsmiddelen.

14 juni 2021  – Laatst bijgewerkt om 14 juni 2021 16:37
Lees meer over:
zwitserland-koe-1250

Voordat een referendum in Zwitserland kan georganiseerd worden, is de federale overheid er eerst aan zet. Die vaardigde vorig jaar een negatief advies uit over het verbodsvoorstel, uit vrees voor hogere voedselprijzen en een nog grotere afhankelijkheid van het buitenland voor voedsel. Ook de Zwitserse landbouworganisatie reageerde al afwijzend en zei dat veel boeren zich in hun bestaan bedreigd voelen door een strengere regelgeving.

Uiteindelijk kwam het toch tot een referendum, dat zondag gehouden werd. Volgens prognoses na sluiting van de stembureaus stemde ruim 60 procent tegen. De bestrijdingsmiddelen hadden binnen tien jaar verboden moeten zijn, zo wilden de initiatiefnemers. Tevergeefs was ook het voorstel voor een importverbod op voedsel waarvoor kunstmatige middelen zijn gebruikt. En evenmin was er een meerderheid te vinden voor het schrappen van subsidies voor boeren die synthetische pesticiden gebruiken, die een impact zouden hebben op de kwaliteit van het drinkwater.

Geen unicum in Europa

Daarmee blijft het Aziatische Bhutan het enige land waar het gebruik van kunstmatige bestrijdingsmiddelen volledig verboden is. Volgens tegenstanders zorgen dergelijke producten voor ernstige gezondheidsproblemen en schade aan de biodiversiteit. Producenten van die middelen, zoals het Zwitserse Syngenta en de Duitse chemiebedrijven Bayer en BASF, zeggen juist dat ze grondig zijn getest en gereguleerd en dat ze veilig zijn voor gebruik. De landbouwopbrengsten zouden zonder dergelijke pesticides bovendien fors gaan dalen.

De inwoners van het Alpenland met zijn traditionele referenda mochten zondag ook over een reeks andere kwesties op landelijk en plaatselijk niveau hun mening geven. Een meerderheid ging akkoord met de nieuwe antiterrorismewet die het land vorig jaar heeft ingevoerd en de politie meer bevoegdheden geeft. Mensen die mogelijk extremistisch of terroristisch zijn, maar nog geen overtreding hebben begaan, kunnen op basis van 'concrete aanwijzingen' als verdachte worden behandeld. De tegenstanders vrezen een aantasting van het recht.

Biomarkt in Frankrijk en Zwitserland wint aan belang
Uitgelicht
Met een groei van respectievelijk 10 en 19 procent in 2020, zet de biologische markt in zowel Frankrijk als Zwitserland de stevige opmars van de laatste jaren voort. Het markt...
7 mei 2021 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek