Milieuorganisaties niet te spreken over intrekking van EU-richtlijn gewasbescherming

Milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Pesticide Action Network (PAN) Europe keuren de intentie van de Europese Commissie af om het voorstel voor een halvering van het gewasbeschermingsmiddelengebruik tegen 2030 in te trekken. Volgens hen is het een kortzichtige gunst aan de boeren. “Pesticiden aanpakken gaat niet over het pesten van boeren, integendeel”, reageert PAN Europe.

8 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 februari 2024 17:06
Lees meer over:
pesticidetractorgewasbeschermingsmiddelen

In het kader van de Green Deal had de Commissie in juni 2022 aanvankelijk voorgesteld om het gebruik van gewasbescherming tegen 2030 te halveren. Maar het voorstel werd in november vorig jaar verworpen door het Europees Parlement, en ook de lidstaten boeken in dit dossier geen vooruitgang. Volgens Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen is de Pesticidenrichtlijn een symbool van polarisatie geworden. Volgens haar blijft het inperken van de risico's van chemische gewasbescherming "een waardig doel", maar is er een andere aanpak nodig. Een aanpak die meer "bottom-up" is en "gebaseerd op stimuli".

Maar voor de milieuorganisaties is het voorstel helemaal afblazen niet het juiste antwoord. “Uitleggen aan boer(inn)en waarom maatregelen nodig zijn en ze vervolgens financieel, praktisch en inhoudelijk begeleiden om met andere landbouwmethodes aan de slag te gaan", zou volgens BBL een betere maatregel zijn. De organisatie wijst erop dat dat gewasbeschermingsmiddelen een ravage aanrichten in het milieu. “Ze verzwakken en doden nuttige insecten, vogels en andere dieren, tasten de bodem aan, vervuilen het (drink)water en wegen op onze eigen gezondheid", aldus BBL. “Bovendien zijn het net de landbouwers die als eerste de problemen ervaren. Daarom is radicale actie nodig om het gebruik en de impact van pesticiden te beperken.”

Ook PAN Europe vindt de intrekking van de gewasbeschermingsdoelstelling een fout signaal. "Pesticiden afbouwen gaat niet over het pesten van boeren, integendeel. Het is essentieel, voor hun gezondheid en die van ons allemaal, voor gezonde bodems en schoon water, voor ecosystemen en de diensten die ze leveren, en voor een waardige toekomst voor boerenfamilies en een levende landbouw", zo klinkt het. Volgens PAN, een netwerk van tientallen ngo's in heel Europa, ligt de oplossing in een transitie naar een duurzamer landbouwmodel. "Het intrekken van de Pesticidenrichtlijn is enkel een overwinning voor de agrochemische lobby, ten koste van boeren, burgers en ecosystemen", luidt het nog. "Overleg met landbouwers zelf is nodig, maar niet met de agrochemische lobby die alleen belang heeft bij hoge omzet van gif en kunstmest."

Europa schrapt halvering pesticidengebruik tegen 2030
Uitgelicht
“De Europese Unie neemt zijn verantwoordelijk. Wij hebben de landbouwers duidelijk gezien en gehoord en ondernemen actie”, aldus Ursula von der Leyen dinsdagochtend in het Eur...
6 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek