Memorandum moet incidenten met gewasbeschermingsmiddelen voorkomen

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en acht sectororganisaties hebben een memorandum ondertekend om incidenten met gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. Zo moet onder meer een efficiëntere samenwerking tussen alle partijen ervoor zorgen dat eventuele gevolgen bij incidenten met gewasbeschermingsmiddelen beperkt worden voor zowel de betrokken sectoren als de consument.

16 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 16 oktober 2023 21:30 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
WhatsApp Image 2023-10-16 at 11.54.11

Gewasbeschermingsmiddelen zijn volgens het Voedselagentschap nuttig in het kader van voedselzekerheid omdat ze plantenziekten en insecten bestrijden. "Deze stoffen zijn onschadelijk voor mens en milieu als ze met de juiste kennis van zaken en volgens goede landbouwpraktijken worden gebruikt. De handel en het gebruik van pesticiden is sterk gereguleerd", meldt het FAVV.

In het verleden veroorzaakten een aantal incidenten met gewasbeschermingsmiddelen een grote impact op de landbouwsector en de voedselketen. Zo waren er incidenten waarbij gewasbescherming werd verkocht in een product als meststof of waren er incidenten waarbij er een verontreiniging met niet-toegelaten actieve stoffen was. Als dit midden in het oogstseizoen wordt ontdekt, kan dit volgens het Voedselagentschap een gevolg hebben voor de oogst en leiden tot verliezen voor de landbouwers en de hele landbouwsector.

“Wij zijn ervan overtuigd dat de negatieve gevolgen voor de gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum zullen beperkt worden met het nieuwe memorandum”, aldus Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). “De land- of tuinbouwer heeft er als gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen baat bij dat meer ingezet wordt op traceerbaarheid en snelle en gerichte communicatie."

Engagement

Het FAVV en acht sectororganisaties waaronder producenten van gewasbeschermingsmiddelen, verdelers en gebruikers ervan, sloegen de handen in elkaar en stelden een memorandum op. Dat houdt een aantal engagementen in met als doel incidenten voorkomen, de opvolging van non-conformiteiten bespoedigen, de samenwerking in de hele keten stimuleren, voedselveiligheid waarborgen en negatieve gevolgen tot een minimum beperken.

Zo willen de partners voorkomen dat er niet-conforme gewasbeschermingsmiddelen op de markt gebracht worden en ook in gebruik worden genomen door de kennis over deze producten te verhogen. Hiervoor zetten ze in op informatie- en bewustmakingcampagnes alsook op het verhogen van controles. De partners trachten zowel de autocontroles te intensifiëren alsook de officiële FAVV-controles. “De stalen die een mogelijk voedselveiligheidsrisico aantonen, worden dan prioritair door de labo’s geanalyseerd”, aldus FAVV. Verder willen alle spelers werken aan de ontwikkeling van een digitale traceerbaarheid en een track & trace-systeem. En er wordt ook werk gemaakt van een platform met alle belanghebbenden om de samenwerking te bevorderen.

“Dankzij de ondertekening van dit memorandum zal het gebruik van niet-conforme gewasbeschermingsmiddelen beter voorkomen kunnen worden en zal het makkelijker worden om de herkomst van de gewasbeschermingsmiddelen te traceren”, reageert David Clarinval (MR), federaal minister van Landbouw. “Onze voedselketen wordt er hierdoor niet alleen veiliger op, ook de economische risico’s voor de landbouwsector zullen aanzienlijk verlaagd worden. Dit is een goede zaak.”

Betrokken partners

Het memorandum werd ondertekend door het FAVV, Belplant, Phybelco, Phytosystem, Phytodis, Boerenbond, ABS, Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties en La Fédération Wallonne de L'Agriculture.  Boerenbond laat weten tevreden te zijn dat “er voor gewasbeschermingsmiddelen een sluitende traceerbaardheid komt tot bij de landbouwers zodat de risico’s voor de land- en tuinbouwers en hun afnemers sterk beperkt kunnen worden in geval van acute problemen.”

FAVV-controle op gewasbeschermingsmiddelen

Jaarlijks controleert het FAVV de aanwezigheid en het residugehalte van pesticiden in levensmiddelen. In 2022 werden 5.511 monsters van groenten en fruit, granen en andere producten van plantaardige en dierlijke oorsprong gecontroleerd. 97 procent voldeed aan de wettelijke normen.

Daarnaast werden in 2022 ook 82 gewasbeschermingsmiddelen zelf geanalyseerd om de conformiteit aan de voorwaarden van hun toelating na te kijken. 98,1 procent van deze controles waren conform.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek