header.home link

Inagro stunt met carwash voor spuittoestellen

10 december 2021

Inagro richt de laatste weken van het jaar twee mobiele wasstraten in voor spuittoestellen. Landbouwers kunnen er hun spuitmachines reinigen en ook de resten worden gratis verwerkt. De wasstraten zijn onderdeel van een sensibiliseringscampagne tegen puntvervuiling. Het moet eveneens aandacht genereren voor de vijf uitleendepots die dit jaar zijn opgezet in West-Vlaanderen en waar boeren materiaal kunnen lenen voor de opvang van resten.

Lees meer over:
spoelmat vermeersch (4)

Op 15 december kunnen West-Vlaamse boeren terecht in Kortrijk om hun spuitapparatuur winterklaar te zetten. Inagro heeft er een mobiele carwash ingericht waar boeren hun spuittoestellen uitwendig kunnen reinigen op een spoelmat. Het restwater wordt opgevangen en verwerkt. Een week later wordt de mobiele installatie verplaatst naar Roeselare en kunnen hier eveneens boeren uit de regio terecht. Het boeken van een tijdslot van 1 uur kan via deze link.

De wasstraat is onderdeel van een sensibiliseringscampagne van Inagro dat de aandacht wil vestigen op puntvervuiling. “Landbouwers zijn zich er niet altijd van bewust dat de spuitinstallaties ook aan de buitenkant chemische resten bevatten die na reiniging in het oppervlaktewater kunnen eindigen”, vertelt Jan Vanwijnsberghe, projectleider puntvervuiling bij Inagro. "Afspoelen op het veld is een mogelijke oplossing, anders moet het water opgevangen worden."

Vanwijnsberghe_Jan_pasfoto

Behalve de relatieve onbekendheid, vormen ook misverstanden een barrière. Boeren denken dat er hoge investeringen gemoeid zijn met het inrichten van een veilige reinigingsplek

Jan Vanwijnsberghe - projectleider puntvervuiling bij Inagro

Misverstand over hoge investeringskosten

“Behalve de relatieve onbekendheid, zijn ook misverstanden over hoge investeringen een barrière”, vervolgt Vanwijnsberghe. “Landbouwers denken dat ze een afzonderlijke spoelplaats moeten inrichten en veel kosten moeten maken.” In de praktijk kan dus ook een speciale opvangmat met opstaande randen volstaan. Het opgevangen water kan vervolgens gereinigd worden. Inagro heeft daarvoor al jaren de Sentinel dienst. Dat is een mobiele reinigingsinstallatie die door boeren thuis besteld kan worden.

Met de carwash voor spuittoestellen wil Inagro niet alleen sensibiliseren, het wil ook een ander project in de kijker zetten: het uitleendepot puntvervuiling. Op vijf punten verspreid over West-Vlaanderen worden sinds dit voorjaar (gratis) materialen beschikbaar gesteld voor het opvangen van spuitresten en spoelwater, zoals een spoelmat en pomp, een IBC-container en een spoelbakje. Het gaat om een gemeenschappelijk project van Inagro, de provincie West-Vlaanderen en nog een aantal organisaties. “Hiermee willen we ook aantonen dat er niet altijd hoge investeringen nodig zijn om puntvervuiling door het reinigen van spuitinstallaties tegen te gaan”, aldus Vanwijnsberghe.

De projectverantwoordelijke bij Inagro benadrukt dat er de laatste jaren veel verbetering is gekomen in de omgang met puntvervuiling. “Steeds meer boeren spoelen hun spuitinstallatie af op het veld, terwijl sommige boeren ook investeren in een waterzuiveringsinstallatie op het bedrijf.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek