Landbouwministers kritisch over voorstel afbouw gewasbescherming

Het plan van de Europese Commissie om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te halveren kreeg tijdens de landbouwraad af te rekenen met kritiek. De Europese ministers van Landbouw vinden het voorstel onvoldoende, vrezen voor een daling van de voedselproductie en vragen een ander rekenmodel.

28 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 28 september 2022 15:44
Lees meer over:
gewasbeschermingsmiddelen-1280

In het voorstel van de Commissie, dat kadert binnen de Green Deal, moet iedere lidstaat zijn middelengebruik tegen 2030 halveren. Maar “ieder de helft minder” is niet eerlijk voor landen die hun gebruik al verminderd hebben, klinkt het bij de ministers. Ook het tegenvoorstel van de Commissie om er gemiddeld 35 procent minder voor de hele EU van te maken, kon niet op de goedkeuring rekenen. Volgens de landbouwministers is het beter om naar de context te kijken: waar valt er nog veel vooruitgang te boeken en waar minder of helemaal niet?

Verder vrezen de landbouwministers een totaalverbod in “kwetsbare gebieden”, terwijl die gebieden op vandaag nog niet afgebakend zijn. Wat ook nog niet is vastgelegd is de manier waarop gemeten zal worden: in kilo’s chemicaliën, gebruik per hectare of gebruik per brutoproduct.

De schrik zit er bij veel lidstaten in dat de voedselproductie zal dalen als het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gehalveerd wordt. Tijdens de landbouwraad van maandag werd daarom de vraag op tafel gelegd om een nieuwe effectenbeoordeling te maken, die ook rekening moet houden met de oorlog in Oekraïne.

Die vraag naar nieuwe impactanalyse vindt Europarlementair Tom Vandenkendelaere (cd&v) meer dan terecht. Hij vindt dat de prioriteit van voedselzekerheid en -betaalbaarheid meer moet zijn dan een puntje tussen de andere op de vergaderagenda. “Ik verwacht dat dit de rode draad vormt in de beslissingen de komende maanden, waaronder ook de pesticidereductie”, zegt hij in een reactie aan VILT. “Het zou getuigen van weinig realiteitszin mochten we dit nu op de boeren loslaten. Vorige week keurde het Europees Parlement een resolutie goed die duidelijk stelt dat we nu geen nieuwe EU-wetgeving kunnen voorstellen die onze voedselzekerheid in gevaar brengt of dreigt te brengen. Daaronder valt volgens mij het voorstel over pesticidereductie.”

Nieuwe technologieën

Europees commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski had begrip voor de kritiek van de ministers en wees erop dat het jaarlijkse gebruik in de EU-lidstaten varieert van 0,5 tot 9 kilogram per hectare. Hij zal er tijdens de onderhandelingen tussen de Commissie, de Raad en het Parlement voor pleiten om tot een eerlijke oplossing te komen.  

Van de 27 lidstaten staan enkel Duitsland, Denemarken en Nederland nog volledig achter de vergroeningsplannen van de Green Deal. Al pleitte de Nederlandse minister Carola Schouten voor de toelating van circulaire meststoffen en technieken als Crispr-Cas om productieverliezen op te vangen. Ook andere landen lieten al verstaan dat ze enkel over ‘minder chemie’ willen spreken als er voldoende alternatieven beschikbaar zijn. De Commissie zou midden volgend jaar met het langverwachte voorstel voor de nieuwe ggo-technieken komen.

Is een boerderij met 150 dieren een “agro-industrieel bedrijf”?
Uitgelicht
Voor het eerst belandde het dossier van de herziening van de richtlijn Industriële emissies op de tafel van de Europese landbouwministers. Uit verschillende hoeken komt kritie...
27 september 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek