Specialist gewasbeschermingsmiddelen Globachem is Exporteur van het jaar

Een Truiense ontwikkelaar van gewasbeschermingsmiddelen komt als winnaar uit de bus bij de eerste Flanders International Business Awards. Woensdag 20 september vond de eerste editie plaats van deze awardshow met 900 genodigden, georganiseerd door het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT).

21 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 september 2023 14:12 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Globachem_ExporteroftheYear2023-HR-002-web

Globachem ging aan de haal met de titel Exporteur van het jaar. Dit Truiense familiebedrijf ontwikkelt, registreert en vermarkt een breed gamma aan gewasbeschermingsmiddelen. Het bedrijf stelt als missie om bij te dragen aan de voedselvoorziening voor de stijgende wereldbevolking, op een veilige en duurzame manier. Sinds de start van het bedrijf, ongeveer twintig jaar geleden, is Globachem actief in 39 landen, met de focus op grote landbouwlanden als Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Brazilië.

De eindjury loofde de sterke focus op innovatie met een grote maatschappelijke impact. Het bedrijf zit ook in volle groei. Globachem stelt het equivalent van 73,9 personeelsleden voltijds tewerk in België. De jaaromzet bedroeg in 2022 een kleine 288 miljoen euro, waarvan een exportaandeel van 95 procent. Het aandeel niet-EU-landen in de export bedraagt 23 procent.

“Globachem heeft met zijn duidelijke strategie, innovatieve aanpak en unieke bedrijfscultuur een sterke plaats weten te veroveren in een markt gedomineerd door multinationals”, zegt Sonja Willems, covoorzitter van de eindjury en voorzitter van de raad van bestuur van FIT. “De intensieve samenwerking met relevante Vlaamse partners is bovendien een katalysator voor innovatie.”

De andere genomineerden in deze categorie waren landbouwmachinebedrijf Dewulf uit Roeselare en IndigoCare uit Tessenderlo, een bedrijf dat slimme oproepsystemen ontwikkelt voor medisch gebruik, onder andere in ziekenhuizen en woonzorgcentra.

De andere grote winnaars zijn Plug Power uit Antwerpen en Loop Earplugs uit Berchem. Plug Power bouwt in de Port of Antwerp-Bruges één van de grootste groenewaterstoffabrieken van Europa. Loop Earplugs ontwikkelt modieuze oordoppen en werd opgericht door twee jeugdvrienden met tinnitus.

“De kandidaten zijn echte ambassadeurs voor Vlaanderen. Met hun prestaties, innovaties, creativiteit en betrokkenheid bouwen ze mee aan een sterk Vlaams ecosysteem”, aldus FIT-CEO Joy Donné.

Foto: Sonja Willems, Covoorzitter van de eindjury en voorzitter van de raad van bestuur van FIT, Yin Oei (CEO van Living Tomorrow), Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), CO-CEO’s Els Paesmans en Koen Quaghebeur, Globachem en CEO Flanders Investment & Trade, Joy Donné.

Globachem uit Sint-Truiden wint Ambiorixprijs
Uitgelicht
Globachem, een bedrijf uit Sint-Truiden dat internationaal actief is in gewasbeschermingsmiddelen, is uitgeroepen tot winnaar van de Ambiorixprijs, een jaarlijkse onderscheidi...
28 september 2015 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: FIT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek