Frankrijk ambieert halvering gebruik gewasbescherming tegen 2030

De Europese landbouwcommissie pleitte begin oktober nog om de reductiedoelstellingen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie terug te dringen van 50 naar 35 procent en de deadline vijf jaar op te schuiven naar 2035. Frankrijk heeft nu een ambitieus plan uitgebracht om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030 te halveren. Voor de transitie naar groenere alternatieven legt de overheid 250 miljoen op tafel.

6 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 november 2023 17:54 Joris Rigo
Lees meer over:

Investeren in opleiding en agro-ecologische praktijken

De Franse regering ambieert een halvering in het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030. De regering baseert zich voor die doelstelling op cijfers van de periode 2015-2017. Om dat doel te bereiken voorziet de overheid 250 miljoen euro om boeren te ondersteunen bij de overstap naar groenere alternatieven. De regering wil ook de transitie van land- en tuinbouwers ondersteunen, vooral door hun opleiding te versterken of door hun investeringen in apparatuur die agro-ecologische praktijken te ondersteunen.

Landbouworganisatie Fédération nationale des syndicats d'exploitants agricoles (FNSEA) is kritisch voor de plannen van de regering. Eerdere ideeën om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen, waren maar weinig lonend. Vergeleken met 2021 nam het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in Frankrijk vorig jaar zelfs toe met 3,5 procent. Vergeleken met de referentieperiode 2015-2017 is er echter wel een daling van 9 procent gerealiseerd. Eerder had FNSEA ook al kritiek op het besluit van de milieucommissie van het Europees Parlement om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij waterwingebieden te verbieden.

Milieuorganisatie Générations Futures onthaalt de plannen van de Franse regering wel positief. Nochtans onderstreept de organisatie dat er voor moet gezorgd worden dat bedrijven geen chemische alternatieven kunnen introduceren voor de uit te faseren middelen. Bovendien benadrukt de milieuorganisatie geen voorstander te zijn van nieuwe genetisch gemodificeerde organismen.

Gaat Frankrijk verder dan Europa?

Door het gebruik te halveren zijn de plannen van Frankrijk ambitieuzer dan die van de landbouwcommissie van het Europese Parlement. Begin oktober pleitte de commissie ervoor om de reductiedoelstelling voor het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie terug te brengen van 50 procent naar 35 procent. Bovendien wil de landbouwcommissie de deadline van die doelstelling met vijf jaar opschuiven naar 2035. Volgens de commissie moeten er eerst nieuwe middelen beschikbaar zijn alvorens er sprake kan zijn van inkrimping van het huidige middelenpakket. De Europese Commissie wil om die reden de vergunning op het gebruik van het omstreden glyfosaat, de werkzame stof in verschillende bestrijdingsmiddelen, nog verlengen met tien jaar.

Bron: Nieuwe oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek