Europese milieucommissie wil verlenging vergunning glyfosaat niet tegenhouden

De Europese milieucommissie vond geen meerderheid voor een standpunt waarin opgeroepen werd tot een totaalverbod op glyfosaat. Wel stelde de milieucommissie haar standpunt vast over maatregelen inzake duurzaam gebruik van gewasbescherming waarbij een bindend wetsvoorstel voor vermindering van gewasbeschermingsmiddelen moet zorgen. Zo wil de commissie het gebruik ervan tegen 2030 met minstens 50 procent zien verminderen.

24 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 oktober 2023 17:46 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

Glyfosaat

De resolutie inzake een totaalverbod op glyfosaat haalde 38 stemmen voor, 40 stemmen tegen en zes commissieleden onthielden zich. De sociaaldemocraten, de groenen en uiterst links zijn de pleitbezorgers van een glyfosaatverbod. "Helaas weegt ook in de milieucommissie het belang van de agro-industrie zwaarder dan de volksgezondheid", reageert Europees parlementslid Sara Matthieu (Groen). “Een verlenging vinden we onverantwoord."

De Europese Commissie had in september voorgesteld om het actieve bestanddeel glyfosaat met tien jaar te verlengen. Twee weken geleden werd het voorstel voorgelegd en gestemd door de 27 Europese lidstaten, maar ze konden geen akkoord bereiken. Het voorstel kon rekenen op veel steun in het zuiden en het oosten van Europa. Terwijl Oostenrijk en Luxemburg dan weer duidelijk hadden gemaakt dat ze tegen de verlenging zouden stemmen. Maar er werd geen gekwalificeerde meerderheid gevonden om ofwel het voorstel te steunen, of te verwerpen. De zwaargewichten zoals Duitsland en Frankrijk kozen net als België en Nederland voor een onthouding.

In november volgt er opnieuw een stemronde. Als ook daar geen meerderheid gevonden wordt, kan de Europese Commissie tegen 14 december zelf een besluit nemen. Ze kan ook op elk moment beslissen om haar voorstel aan te passen om meer lidstaten achter een verlenging te scharen.

Minder gewasbescherming tegen 2030

Naast glyfosaat stemde de milieucommissie ook over een ontwerpwet inzake de algemene vermindering van het gebruik van pesticiden (SUR), die goedgekeurd werd. De commissieleden willen dat er minstens 50 procent minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt in de EU tegen 2030. Daarnaast roept de commissie ook op tot een vermindering van 65 procent voor "gevaarlijkere producten" zoals pesticiden die niet-goedgekeurde stoffen bevatten die worden gebruikt via tijdelijke, nationaal goedgekeurde noodvergunningen.

Belangrijk is dat de ontwerpwet van de milieucommissie ook zou resulteren in een algeheel verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in gebieden zoals Natura 2000-natuurgebieden, met uitzondering van pesticiden die zijn goedgekeurd voor biologische landbouw en biologische bestrijding.

Over deze ontwerpwet zullen de leden van het Europees parlement nog moeten stemmen eind november. Het tijdschema voor de Raad is nog onduidelijk, maar voor het einde van het jaar zou er een standpunt moeten zijn.

Strategie voor zowel generatievernieuwing als eiwitten goedgekeurd in Europees Parlement
Uitgelicht
Het Europees Parlement keurde deze week twee landbouwdossiers goed. De parlementsleden stemden in op een voorstel om generatievernieuwing in de landbouw te bevorderen en keurd...
20 oktober 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek