Voedselzekerheid prioriteit: Frankrijk versoepelt strenge regels bestrijdingsmiddelen

nieuws

Jarenlang liep Frankrijk voorop in het vaststellen van normen voor gewasbeschermingsmiddelen. Nu de Franse regering voluit de kaart van voedselzekerheid heeft getrokken, komt daar geleidelijk aan verandering in. De normen voor gewasbeschermingsmiddelen worden teruggeschroefd tot een gelijkschakeling met de EU-normen en de boeren moeten altijd kunnen rekenen op een oplossing om hun gewassen te beschermen tegen plagen.

3 februari 2025
Lees meer over:
pesticidetractorgewasbeschermingsmiddelen

Als het ging om normstelling voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, waren de EU-normen doorgaans de ondergrens in Frankrijk. In veel gevallen werd tot voor kort een strengere nationale lijn aangehouden. Decennialang liep Frankrijk voor op de rest van de EU. De daarbij gaande gewasverliezen waren van ondergeschikt belang.  

Sinds de boerenprotesten en de aantreding van de nieuwe regering is de koers echter gewijzigd. Voedselsoevereiniteit is er nu topprioriteit geworden. Het staat zo hoog op de agenda dat de term zelfs werd opgenomen in de officiële naam van het ‘Ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit’. In de praktijk streeft de regering naar het opvoeren van de productiviteit en de competitiviteit van de Franse landbouw. Er moet niet alleen geproduceerd worden voor het hogere marktsegment, maar ook voor de lagere segmenten, want juist daar worden Franse producten weggeconcurreerd. Dit leidt onder andere tot extra import van groenten en fruit uit landen zoals Spanje.

Daarom zet Frankrijk hard in om een level playing field te creëren voor de boeren. Daarin moeten ze over soortgelijke gewasbeschermingsmiddelen kunnen beschikken als hun concurrenten in de EU, en liefst ook daarbuiten.

Prioritaire toepassing

Om boeren blijvend toegang te geven tot essentiële gewasbeschermingsmiddelen, wil de Franse regering het principe van “prioritaire toepassing” wettelijk vastleggen. Dit betekent dat gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden wanneer er geen haalbare alternatieven zijn, de bestaande alternatieven onvoldoende werken of op korte termijn dreigen te verdwijnen.

Anses, het Franse agentschap dat verantwoordelijk is voor de beoordeling en toelating van gewasbeschermingsmiddelen op de markt, moet daarnaast ook een tijdschema opstellen voor de behandeling van aanvragen. Dit schema moet rekening houden met de teeltcyclus, zodat boeren niet vast komen te zitten zonder essentiële beschermingsmiddelen op cruciale momenten in het groeiseizoen. Dit tijdschema moet aan de regering worden voorgelegd en afgestemd, wat betekent dat de overheid voortaan meer grip krijgt op de snelheid en volgorde waarin bepaalde middelen op de markt komen. Dit is een grote breuk met het verleden, waarin Anses zelfstandig over deze zaken besliste.

Scheiding verkoop en advies

In Frankrijk geldt ook een scheiding tussen de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen en het advies over het gebruik ervan. Dat systeem moest belangenvermenging voorkomen, zodat landbouwadviseurs onafhankelijke aanbevelingen konden doen over het gebruik van de middelen, zonder commerciële druk.

In de praktijk stuitte deze aanpak op enkele problemen. Zo was er een tekort aan onafhankelijk advies en was er maar een kleine vraag van boeren naar advies. Minister van Landbouw Annie Genevard gaf toe dat het bestaande systeem niet de verwachte effectiviteit had en veel te complex was. De regering wil opnieuw de mogelijkheid invoeren dat een handelaar of coöperatie advies mag geven over gewasbeschermingsmiddelen, maar dat het verbod wel blijft gelden voor de fabrikanten ervan. De regering blijft wel fel gekant tegen de herinvoering van kortingen en andere acties bij de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen. “Dit is één van de rode lijnen van de regering. Gewasbeschermingsmiddelen zijn soms onmisbaar en onvervangbaar. Maar anderzijds zijn deze producten geen commerciële producten zoals alle andere”, verklaarde minister van Landbouw Genevard.

WUR: Minder chemische bestrijdingsmiddelen, maar hoe dan?
Uitgelicht
Drie professoren aan de Wageningen universiteit (WUR) werpen hun licht over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. “Op papier is het gebruik van gewasbescherming met slimm...
17 april 2024 Lees meer

Bron: Agroberichtenbuitenland.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek