Minister Vandenbroucke wil nieuw onderzoek naar link tussen gewasbescherming en Parkinson

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft het federaal agentschap voor beroepsrisico's gevraagd om te onderzoeken of er een verband bestaat tussen professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de ziekte van Parkinson. Dat heeft hij donderdagmiddag in de Kamer geantwoord op een vraag van Josy Arens (Les Engagés).

18 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 18 januari 2024 18:40
Lees meer over:

Recentste onderzoek dateert van 2013

Arens hield een pleidooi voor schadevergoedingen voor landbouwers die gedurende hun carrière geregeld in aanraking kwamen met pesticiden en nadien de ziekte van Parkinson ontwikkelden. Er zijn indicaties dat er een causaal verband tussen beide zou kunnen bestaan. 

“Het meest recente onderzoek daarnaar dateert van 2013”, antwoordde Vandenbroucke. Toen kon dat oorzakelijk verband niet voldoende worden vastgesteld, maar de minister heeft het federaal agentschap voor beroepsrisico's (FEDRIS) nu gevraagd om een nieuw onderzoek te doen op basis van geactualiseerde gegevens. “FEDRIS heeft zich geëngageerd om dat zo snel mogelijk te doen”, zei hij. Daarnaast ondersteunt Vandenbroucke het Europese voornemen om het pesticidengebruik drastisch te verminderen, klonk het. 

Arens vindt het goed dat er een nieuw onderzoek komt, maar pleit ook voor daden. "Voor het einde van de legislatuur zijn er concrete engagementen ten aanzien van landbouwers nodig", benadrukte de Luxemburger.

Erkend in Frankrijk

In Frankrijk is Parkinson al erkend als beroepsziekte sinds 2012. Volgens Franse neuropsychologen komt de ziekte van Parkinson voor bij ongeveer 1,5 procent van de bevolking ouder dan 65 jaar. De oorzaak is velerlei en kan zowel genetisch als in het milieu te vinden zijn. Professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen lopen volgens hen anderhalf tot twee keer meer risico op de ziekte dan andere burgers.

Uitgelicht
De ziekte van Parkinson wordt sinds kort in Frankrijk erkend als beroepsziekte bij landbouwers die minstens tien jaar blootgesteld zijn aan pesticiden. Epidemiologische studie...
5 juni 2012 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: Amazon

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek