nieuws

Controverse in Frankrijk over herinvoering van verboden insecticide

nieuws

Frankrijk buigt zich de komende dagen over een wetsvoorstel dat het gebruik van acetamiprid onder voorwaarden opnieuw zou toelaten. De neonicotinoïde is er sinds 2018 verboden vanwege de schadelijke effecten op bestuivers. In België is het middel nog altijd toegelaten en wordt het vooral in de teelt van suikerbieten ingezet.

gisteren Jozefien Verstraete
Lees meer over:
Franse vlag frankrijk _Unsplash

In Frankrijk doet het “Duplomb-wetsvoorstel”, genoemd naar de rechtse senator Laurent Duplomb die het heeft ingediend, veel stof opwaaien. Het wetsvoorstel bevat bepalingen over allerlei onderwerpen, die volgens de rechtse politicus “de beperkingen op landbouwpraktijken zullen opheffen”.

De meest controversiële maatregel is de herintroductie van acetamiprid. Het insecticide werd in 2018 verboden vanwege de schadelijke effecten op bestuivers en de vermeende effecten op de menselijke gezondheid. Maar Franse bieten- en hazelnoottelers trokken aan de alarmbel omdat er momenteel geen gelijkwaardige alternatief voorhanden is. Als het voorstel wordt goedgekeurd, kunnen zij het middel opnieuw gebruiken, weliswaar onder voorwaarden.

De terugkeer roept felle weerstand op bij heel wat milieu- en biodiversiteitsorganisaties. “Sinds wanneer is het acceptabel om één sector, die van de imkers, te vernietigen om een andere te redden?”, reageerde de voorzitter van de Franse imkervakbond (Unaf) in de pers. “Biodiversiteit, volksgezondheid en de toekomst van de landbouwsector mogen niet worden opgeofferd in naam van politieke spelletjes of de belangen van agrochemische lobby's.”

Wat is acetamiprid?

Acetamiprid is een insecticide uit de groep van de neonicotinoïden. Binnen de geldende voorschriften, gebruiken Belgische land- en tuinbouwers het insecticide vooral tegen bladluizen, witte vlieg en kevertjes. Het middel wordt ingezet in onder meer de bietenteelt, serregroenten, bladgewassen, fruitteelt en notenproductie .Acetamiprid is momenteel de enige neonicotinoïde die binnen de Europese Unie, en dus ook in België, nog toegelaten is. Na een evaluatie in 2018 werd de toelating verlengd tot 2033.

Andere maatregelen

Naast de herintroductie van acetamiprid, bevat het voorstel ook nog enkele administratieve vereenvoudigingsmaatregelen, versoepelingen rond vergunningen voor veehouderijen en wijzigingen in de regels rond wateropslag. Ook dat laatste leidde al tot heel wat verhitte discussies bij de Fransen. Door de toenemende droogte en stijgende temperaturen wordt een betrouwbare watervoorziening steeds crucialer. Boeren pleiten voor waterbassins als noodzakelijke oplossing, maar milieuorganisaties verwijten hen dat ze zo de watervoorraden van de lokale gemeenschap afnemen.

Weerstand

Het wetsvoorstel bracht al heel wat verontwaardigde Fransen op straat. Ook binnen de regering lopen de standpunten uiteen. Landbouwminister Annie Genevard (Les Républicains) riep alvast parlementsleden op het voorstel niet te blokkeren. Volgens haar zijn de voorgestelde maatregelen noodzakelijk voor de boeren. Ze benadrukte dat het gebruik van acetamiprid streng gereguleerd blijft en over drie jaar opnieuw geëvalueerd zal worden.

“Deze tekst lost niet alle problemen van de boeren op, maar stelt ons wel in staat om één ding te doen: onze Franse landbouwers dezelfde middelen geven als hun Europese collega’s,” benadrukte Duplomb nog in de Franse media. 

Tegenstanders wijzen erop dat het wetsvoorstel botst met de Franse milieudoelstellingen en daarom onaanvaardbaar is. Op 8 juli wordt het voorstel gestemd in de Assemblée Nationale.

Boeren luiden alarm bij Clarinval: "Minder gewasbescherming, minder oogst, meer import"
Uitgelicht
Na de marathononderhandelingen over de meerwaardebelasting ruilde federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) de onderhandelingstafel voor een keukentafel op de boerde...
30 juni 2025 Lees meer

Bron: Le Monde / eigen berichtgeving

Beeld: Unsplash

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek