Europese Commissie wil 'strikt beschermde' wolvenstatus veranderen naar 'beschermd'

De Europese Commissie stelt een aanpassing voor om de internationale beschermingsstatus van de wolf van 'strikt beschermd' naar 'beschermd' te brengen. Dit doet de Commissie op basis van nieuwe gegevens over toegenomen populaties en de gevolgen ervan in Europa. “De concentratie van wolven in sommige Europese regio's is een reëel gevaar geworden voor de veestapel”, aldus commissievoorzitter Ursula von der Leyen (EVP).

20 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 december 2023 15:55 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

De beschermingsstatus van de wolf, vastgelegd in het Internationaal Verdrag van Bern, werd in 1979 op basis van de toen beschikbare wetenschappelijke gegevens vastgelegd. Vandaag heeft de Europese Commissie nieuwe wetenschappelijke en technische gegevens en werd er een diepgaande analyse van de status van de wolf in de Europese Unie (EU) gepubliceerd. Op basis daarvan stelt de Commissie voor om waar nodig de beschermingsstatus van de wolf te wijzigen en het rechtskader te actualiseren om meer flexibiliteit in te voeren.

“De comeback van wolven is goed nieuws voor de biodiversiteit in Europa. Maar de concentratie van wolven in sommige Europese regio's is een reëel gevaar geworden voor de veestapel”, aldus commissievoorzitter Ursula von der Leyen. “Om deze wolvenconcentraties actiever te beheren, hebben de lokale autoriteiten om meer flexibiliteit gevraagd. De procedure die de Commissie nu heeft gestart, is een belangrijke stap om gerichte oplossingen hiervoor te vinden op Europees niveau.”

Afwijkingsmogelijkheden

“Uit gesprekken met landbouwers en plattelandsgemeenschappen begrijp ik hoe de terugkeer van wolven in een aantal gebieden, waar bijvoorbeeld veel rondzwervende veeteelt is, aanzienlijke uitdagingen met zich heeft mee gebracht”, aldus Janusz Wojciechowski, Eurocommissaris voor Landbouw. “Het voorstel van vandaag weerspiegelt deze uitdagingen. Ik moedig de lidstaten aan om ten volle gebruik te maken van EU-financiering ter ondersteuning van preventiemaatregelen. Deze zijn essentieel om de bedreigingen voor de veestapel te verminderen.”

Wojciechowski is niet de enige die de lidstaten aanmoedigt. De volledige Commissie blijft er bij de nationale en lokale autoriteiten op aandringen om waar nodig actie te ondernemen, zoals toegestaan is door de afwijkingsmogelijkheden in de huidige wetgeving. Ook dringt de Commissie erop aan om gebruik te maken van de beschikbare financieringsmogelijkheden om te investeren in preventie- en compensatiemaatregelen.

Jacht

In tegenstelling tot de status 'strikt beschermd', kan volgens zowel het Verdrag van Bern als de Habitatrichtlijn van de EU de jacht worden toegestaan bij 'beschermde' soorten, zolang er rekening wordt gehouden met het behoud van de populaties. De jacht op een dergelijke soort moet zorgvuldig worden gereguleerd door de lidstaten om dit te bekomen. Aangezien het nog maar over een voorstel gaat, wenst het Agentschap voor Natuur en Bos nog niet vooruit te lopen op wat dit zou kunnen betekenen voor het Vlaams wolvenbeleid.

Wolven in Europa

Uit de diepgaande analyse die woensdag werd gepubliceerd blijkt dat wolvenpopulaties de afgelopen twee decennia aanzienlijk zijn toegenomen en dat ze steeds grotere gebieden bezetten. Zo zijn er vandaag meer dan 20.000 wolven in de 23 EU-lidstaten. Volgens de Europese Unie is dit gebeurd door de beschermende wetgeving, een gunstiger houding van het publiek en habitatverbeteringen. De terugkeer van wolven naar EU-regio’s en de uitbreiding ervan heeft echter ook geleid tot toenemende uitdagingen en conflicten zoals aanvallen op vee en conflicten met landbouwers en jagers.

"Het is een goede zaak dat de Europese Commissie eindelijk aan de slag gaat met de bezorgdheden van vele inwoners en landbouwers in regio's waar er veel wolven leven”, concludeert Europarlementslid Tom Vandekendelaere (cd&v, EVP). “Dit is een belangrijke eerste stap om meer beheermaatregelen mogelijk te maken, zodat regio's en lokale autoriteiten over meer instrumenten beschikken om samenleven met de wolf mogelijk te maken.”

Volgende stappen

Het is nu aan de lidstaten om over dit voorstel te beslissen in de Europese Raad. Zodra het voorstel is aangenomen, zal het door de EU worden voorgelegd aan het Permanent Comité van het Verdrag van Bern. De volgende vergadering van het Permanent Comité dat relevant is voor het ingediende voorstel, is de 44e vergadering die eind 2024 moet plaatsvinden. De EU kan deze vergadering vervroegen, als dat nodig wordt geacht.

WWF: "Kan averechts werken"

Het Wereldnatuurfonds (WWF) is niet te spreken over het voorstel van de Europese Commissie om de beschermingsstatus van de wolf terug te schroeven. "Nooit eerder stelde een commissievoorzitter voor om de beschermingsstatus van een bedreigde diersoort te verlagen", zegt WWF. "Wolven schieten kan averechts werken. Als je een vader- of moederdier doodt, valt de roedel uit elkaar en verspreiden de dieren zich over een groter gebied." WWF ontkent ook dat dit de beste strategie is om met de risico's om te gaan van wolven. Zo zijn er "efficiëntere methoden", zoals wolfwerende omheiningen. Volgens de organisatie spelen bij Von der Leyen vooral politieke overwegingen, en is het voorstel met de verkiezingen in aantocht gericht op de landelijke achterban.

Welkom Wolf wijst het voorstel eveneens af. "Maar in België zal het sowieso niets veranderen", zegt Jan Loos, bezieler van de vzw. Volgens hem zijn we in ons land nog ver verwijderd van de 'gunstige staat van instandhouding', die verplicht is voor dieren die ook minder 'strikt' beschermd zijn.

Boerenbond: "Eerste goede stap"

Boerenbond zegt tevreden te zijn met dit commissievoorstel. "We vragen al lang op zowel Vlaams als Europees niveau om de problemen die de wolf veroorzaakt in Vlaanderen en andere lidstaten in kaart te brengen, maar ook aan te pakken. Dit opdat er een beter evenwicht wordt gevonden tussen de economische en maatschappelijke context van Vlaanderen en de ecologische context van de wolf."

De landbouworganisatie vindt de communicatie van de Europese Commissie waarin ze erkent dat de aanwezigheid van de wolf op het platteland een steeds grotere impact heeft op het vee een belangrijke eerste stap. "We zijn vragende partij om sterk verstedelijkte regio’s zoals Vlaanderen meer middelen te geven om de wolvenpopulatie te beheren. De aanpassing van het beschermingsstatuut is hierbij een belangrijke voorwaarde om dit te kunnen. Dit voorstel is dus een goede eerste stap."

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek