header.home link

Is er een nieuwe wolf op komst naar de provincie Antwerpen?

24 november 2021

In het zuiden van Nederland zwerft sinds een tweetal weken een nieuwe wolf rond. Volgens de campagne Welkom Wolf is op basis van de bewegingen van het dier de kans reëel dat de wolf naar ons land zal afzakken. Welkom Wolf roept alvast alle kleinveehouders in de grensstreek van de provincie Antwerpen op om alert te zijn.

Lees meer over:

De wolf werd voor het eerst gesignaleerd in de nacht van 10 op 11 november in de buurt van Nijmegen, waar hij enkele schapen doodbeet. Het dier trok vervolgens richting zuidwesten, waar hij op 17 november in Noord-Brabant opdook. Op korte tijd vielen daar 21 dode schapen te betreuren: de wolf had duidelijk aan 'surplus killing' gedaan, waarbij hij een kans om veel prooien tegelijkertijd te maken grijpt voor het geval hij nadien lang geen buit zou kunnen maken.

De voorbije dagen werd de wolf op video vastgelegd ten zuiden van de Amer in De Biesbosch. Momenteel zou hij rondzwerven in het westen van Noord-Brabant bij het natuurgebied Dintelse Gorzen. De kans bestaat volgens Welkom Wolf dat hij, net als een voorganger, het Schelde-Rijnkanaal overzwemt naar de Zeeuwse schiereilanden, maar het zou waarschijnlijker zijn dat de wolf richting Belgische grens trekt, in de voetsporen van 'de wolf van Kalmthout' in april. Die wolf werd nadien niet meer gezien en is volgens Welkom Wolf allicht niet meer in leven.

Eerder was er ook de zwervende wolf Billy die in mei 2020 lelijk huishield in de regio van het Nederlandse Heusden. "Hij vertrok er pas toen al het kleinvee achter schrikdraad of op stal stond. Daarna kwam hij via Turnhout Vlaanderen binnen om daarna vooral Duffel, Lier, Berlaar, Grobbendonk, opnieuw Turnhout, en tenslotte Retie te bezoeken", zegt Jan Loos van Welkom Wolf. Daar doodde Billy verschillende schapen en een koe. Uiteindelijk verliet die wolf Vlaanderen via de Voerstreek om in de Duitse Eifel en later in de Franse Vogezen terecht te komen, waar hij gedood werd door een jager.

wolf-billy-copyright-PieterJanDhondt-1250

Welkom Wolf waarschuwt kleinveehouders in de provincie Antwerpen om waakzaam te zijn en de dieren extra te beschermen met schrikdraad of ze 's nachts op stal te zetten. In Limburg zit er sinds 2018 sowieso al een roedel wolven. De kans op een wolvenaanval is daar een dagelijks gegeven in heel de noordelijke helft van de provincie en dus is een extra waarschuwing niet nodig, klinkt het.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Vogelbescherming Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek