header.home link

Jonge wolf doodgereden op grens van Peer en Oudsbergen

16 november 2021

In Oudsbergen op de grens met Peer is dinsdagmorgen een jonge wolf doodgereden. Aanvankelijk werd gemeld dat het om een wolvin ging, maar intussen heeft het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) laten weten dat het om een mannelijk exemplaar gaat. Van een koe in Peer wordt onderzocht of ze door een wolf is gedood.

Lees meer over:
natuurhulpcentrum

De dode wolf werd aangetroffen naast de N719 op de grens van Meeuwen (Oudsbergen) en Peer. Vlakbij vielen de wolven al eens pony’s en schapen aan.

Het dier is overgebracht naar het Natuurhulpcentrum Oudsbergen en wordt daar verder onderzocht. Het gaat wellicht om één van de vijf welpen van dit jaar (geboren in april) van het wolvenpaar August en Noëlla, en niet om een wolf die vorig jaar het levenslicht zag. Alhoewel daar intussen onduidelijkheid over is omdat men ervan uit ging dat het een vrouwtje was, terwijl de jaarlingen allemaal mannetjes zijn. Maar nu blijkt de aangereden wolf toch een mannelijk exemplaar te zijn.

“We kregen vanochtend een telefoontje dat er een aangereden wolf langs de weg lag”, legt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum Oudsbergen uit bij HLN LIVE. “Dat bleek ook inderdaad het geval te zijn. Het ging om een jonge wolvin, waarschijnlijk één van de roedel van dit jaar”, zo klonk het dinsdagvoormiddag. Er zou zich nog niemand hebben aangemeld om het ongeval aan te geven. 

Intussen heeft INBO via Twitter laten weten dat het toch om een mannelijk dier gaat. Het onderzoeksinstituut gaat het dier nu verder onderzoeken.

Niet de eerste keer

Vorig jaar werden ook al twee wolven doodgereden in Oudsbergen en Hechtel-Eksel. Vooral jonge dieren zijn kwetsbaar in het verkeer. “Wolven zijn mobiele dieren die ‘s nachts vaak grote afstanden afleggen. “Zij moeten daarbij ook veel wegen oversteken. Oudere dieren doen dat al jaren. Zij weten perfect hoe ze dat moeten doen. Daar zijn zelfs beelden van, dat die dieren echt naar links en naar rechts kijken om te zien of er geen auto aankomt. Jonge dieren kennen dat gevaar natuurlijk nog niet. Dat zijn dan ook de dieren die het grootste risico hebben om aangereden te worden.”

Nog in Peer werd maandagochtend in een weide ook een dode koe teruggevonden. Het dier is sowieso doodgebeten. Maar of de dader ook deze keer een wolf is, kan nog niet met zekerheid worden bevestigd. Een DNA-onderzoek moet uitsluitsel geven. De koeien stonden nog buiten om te herstellen van pootproblemen.

Pootafdruk

Het Agentschap Natuur en Bos stuurde maandagmiddag een dierenarts ter plaatse om stalen te nemen. “Het lijkt misschien een uitgemaakte zaak dat hier een wolf (of wolven) aan het werk was. Maar in dit geval is dat helemaal niet zeker. De pootafdrukken in de buurt gaven bijvoorbeeld geen duidelijkheid. En er zijn ook geen plukken haar van een wolf gevonden. Daarom kunnen we pas na DNA-onderzoek zeggen of het inderdaad een wolf was”, zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder van Natuur en Bos, aan het Belang van Limburg.

Bron: HLN / HBVL

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek