header.home link

Crevits: "Wolvenplan en wolvenprotocol bijsturen waar nodig"

6 oktober 2021

"Het wolvenplan en het wolvenprotocol moeten nauwgezet opgevolgd worden en bijgestuurd waar nodig". Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Tinne Rombouts (CD&V).

Lees meer over:

 

Het plaatsen van wolfwerende omheiningen is volgens de CD&V-minister een van de beste ingrepen, maar alle weides in het wolvengebied afrasteren "is niet haalbaar".

De voorbije weken laaide de discussie over de plaats van de wolf in onze samenleving stevig op. Landbouworganisaties als Boerenbond vroegen zich luidop af of er in Vlaanderen wel plaats is voor de wolf. De organisatie noemde het wolvenplatform, het brede overlegorgaan over de wolvenkwestie, "een maat voor niets". In het Limburgse Oudsbergen werd zelfs een fakkeltocht gehouden tegen de wolf.

Minister van Omgeving Zuhal Demir heeft al aangekondigd dat er binnenkort een nieuw overleg komt en dat het wolvenprotocol wordt geëvalueerd. De N-VA-minister wees er ook op dat er nog marge is voor het plaatsen van wolfwerende omheiningen. Zo heeft nog maar 9 procent van de mensen in het betrokken gebied zo'n wolfwerende omheining. 

Er is een samenlevingsprobleem met de wolf waarvoor we de ogen niet mogen sluiten

Hilde Crevits - Minister van Landbouw

Landbouwminister Hilde Crevits erkent dat de afrastering van weides één van de beste ingrepen is. Voor het plaatsen van die omheiningen kunnen veehouders ook rekenen op ondersteuning. Maar alle weides in de wolvenzone afrasteren is volgens de CD&V-minister "niet haalbaar". "Er moet een goed evenwicht gevonden worden zodat alle veehouders hun vee wel veilig in de weides kunnen laten staan", klinkt het.

Minister Crevits vraagt begrip voor de angst en ongerustheid van de bewoners en veehouders. "Er is een samenlevingsprobleem waarvoor we de ogen niet mogen sluiten", klinkt het. De CD&V-minister dringt er daarom op aan het bestaande wolvenplan en wolvenprotocol nauwgezet op te volgen en "bij te sturen waar nodig".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek