header.home link

Aantal wolven in Limburg gehalveerd, toch voor even

27 maart 2023

Het aantal wolven in de provincie Limburg is drastisch gedaald. Terwijl de roedel in november 2022 nog dertien dieren telde, zijn dat er op dit moment nog vijf of zes. Maar dat aantal zal volgende maand opnieuw pieken. Wolvin Noëlla is immers voor de vierde keer drachtig. Dat meldt Landschap vzw in een persbericht.

Lees meer over:
wolvin-wolf-noella-nest-welpen-1250-ANB-INBO-boswachterErnestoZvar

Jan Loos van Landschap vzw, een organisatie die zich inzet voor de wolf, wijst erop dat tussen december 2022 en februari 2023 drie van de negen welpen van 2022 werden doodgereden op de N74 en de N76. “Het zijn echte moordwegen binnen het Limburg territorium”, stelt hij. “Begin maart werden ook nog eens kort na elkaar twee jonge wolven doodgereden op de A2 in Nederland.” Het is nog niet bekend of daar ook zwervende welpen uit het Belgisch Limburgse roedel bij waren, maar Loos acht die kans wel groot.

Uitzwerven

Volgens de wolvenkenner stond het in de sterren geschreven dat de jaarlingen - de twee overlevende jongen van het nest van zes van 2021 - zouden wegtrekken voor ze twee jaar oud worden. “Rond dezelfde tijd, in de tweede helft van april, brengt wolvin Noëlla immers een nieuw nest welpen ter wereld. Dan is er geen ruimte meer voor inwonende, bijna volwassen jongen. Nu die harde deadline eraan komt, zijn de twee jaarlingen vertrokken, op zoek naar een eigen leefgebied elders in Europa. Ze zijn nu ook bijna geslachtsrijp, klaar om op eigen benen te staan en een eigen roedel te stichten.”

Zo blijven er nog een zestal wolven over. Volgens Loos kan het ook nog zijn dat een welp ongemerkt is weggetrokken, waardoor de roedel nog maar vijf exemplaren zou tellen. “Vijf is alleszins het aantal wolven dat Welkom Wolf vorige week kon vastleggen op een wildcamera toen de wolven in de ochtend - al in daglicht - terugliepen naar één van de militaire domeinen.”

Nieuw nest

Over ongeveer een maand zal wolvin Noëlla bevallen van haar vierde nest welpen. Dan gaat het aantal Limburgse wolven - als je de welpen meerekent - opnieuw pieken tot wellicht boven de tien, om vervolgens weer langzaam te dalen naar het niveau van vandaag. “Zo zal het altijd doorgaan: een roedelgrootte die doorheen het jaar schommelt tussen pakweg vier en veertien. Het aantal is maximaal vlak na elke worp, rond eind april en vervolgens tot in de nazomer. Het is minimaal kort voor elke nieuwe worp, dus begin april.”

Loos benadrukt dat het aantal wolven in Limburg niet steeds zal blijven stijgen. “De wolven bewijzen nu al voor het derde jaar op rij dat na een piek altijd een dal zal volgen, en niet een nog grotere piek. Wolven zijn eigenlijk zeer voorspelbare dieren, maar je moet wel een minimale inspanning willen doen om ze te begrijpen”, besluit hij.

Uitgelicht
Om veehouders extra te informeren over wolven en wolfwerende omheiningen, schakelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) PlattelandsTV in. In een reportage op de the...
24 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek