Versoepeling van beschermingsstatus wolf stap dichterbij
nieuwsDe Europese Commissie heeft het langverwachte wetsontwerp gepresenteerd waarin de beschermingsstatus van de wolf wordt verlaagd van "strikt beschermd" naar "beschermd". Het voorstel van de Commissie geeft lidstaten meer vrijheid om hun wolvenpopulaties te beheren en maatregelen te nemen die passen bij hun regio. Aangezien de wolf een beschermde soort blijft, moet er nog steeds een gunstige beschermingsstatus bereikt en behouden worden.
Vrijdag werd de beschermingsstatus van de wolf verlaagd onder het Verdrag van Bern, een internationaal verdrag onder leiding van de Raad van Europa (niet te verwarren met de Europese Raad, red.). Dit bood de kans voor de EU om ook haar Habitatrichtlijn, waarin de bescherming van de wolf opgenomen is, aan te passen en af te stemmen op het Verdrag van Bern.
Het voorstel van de Commissie zal lidstaten extra flexibiliteit geven bij het beheer van hun lokale wolvenpopulaties, zodat ze maatregelen kunnen nemen die goed zijn aangepast aan regionale omstandigheden. Aangezien de wolf een beschermde soort blijft, moeten de beschermings- en beheersmaatregelen van de lidstaten nog steeds een gunstige beschermingsstatus bereiken en behouden. De lidstaten hebben ook nog steeds de mogelijkheid om een hoger niveau van wolvenbescherming te handhaven, indien dit volgens de nationale wetgeving noodzakelijk wordt geacht.
"In sommige Europese regio's zijn roedels wolven een reëel gevaar geworden, vooral voor vee", stelde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen vrijdag. "Vandaag stellen we een wijziging van de EU-wetgeving voor die lokale autoriteiten zal helpen om wolvenpopulaties actief te beheren en tegelijkertijd zowel de biodiversiteit als onze plattelandslevensbronnen te beschermen."
De Commissie benadrukt dat investeren in schadepreventie cruciaal blijft om aanvallen op vee te beperken. "Lidstaten en belanghebbenden zullen blijvende steun krijgen bij het ontwikkelen en uitvoeren van dergelijke maatregelen", klinkt het.
Het wetsontwerp wordt nu besproken door het Europees Parlement en de Raad van de EU, die de 27 nationale regeringen vertegenwoordigen, voordat het officieel van kracht wordt.

Bron: Eigen berichtgeving