header.home link

Demir schakelt PlattelandsTV in om veehouders te informeren over wolven

24 januari 2023

Om veehouders extra te informeren over wolven en wolfwerende omheiningen, schakelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) PlattelandsTV in. In een reportage op de themazender leggen Natuur en Bos en het Wolf Fencing Team (WFT) uit hoe de risico’s geminimaliseerd kunnen worden. Het initiatief komt op een moment de wolvenpopulatie in België een grote groei doormaakt. Vzw Welkom Wolf schat het aantal wolven in België dit jaar op 24, waarvan 13 in Vlaanderen. "We zullen in België gegarandeerd evolueren naar meer dan 100 wolven." De verwachting is dat populatie vooral in Wallonië zal groeien.

Lees meer over:

Momenteel loopt op PlattelandsTV een reportage over het Wolf Fencing Team (WFT). Dit team zorgt ervoor dat veehouders hun bestaande omheining wolfwerend kunnen maken. In Noord-Limburg, het kerngebied van de Vlaamse wolf, vallen immers schapen, pony’s en geiten ten prooi aan de  wolven. WFT helpt de Limburgse veehouders zodat ze op hun beide oren kunnen slapen.

In de reportage gaat PlattelandsTV op pad met enkele experts van het Wolf Fencing Team. Ze starten hun dag bij een paardeneigenaar die zijn paarden en pony’s wil beschermen door zijn bestaande omheining wolfproof te maken. Een werknemer van WFT, geeft voor de camera tips hoe hij dat best kan doen. Ook schapenhouder Carola Moeremans uit Peer komt aan het woord. Zij en haar man werden in 2019 als eerste veehouders geholpen door het Wolf Fencing Team Belgium om hun omheining wolfproof te maken. Terwijl de schapen van haar buren met de regelmaat van de klok het slachtoffer werden van een wolfenaanval, bleven haar dieren gespaard.  

Er is in de reportage ook aandacht voor de subsidieregeling die de Vlaamse overheid voorziet voor preventiemaatregelen zoals het plaatsen van een wolfwerende afrastering. “Uit onderzoek blijkt dat een wolfwerende omheining de meest doeltreffende preventiemaatregel is om dit leed te voorkomen. Daarom vind ik het zeer goed dat we via PlattelandsTV hier de nodige aandacht op kunnen vestigen”, laat minister Demir weten. De reportage speelt in op de vraag voor versterkte informatie-initiatieven door Demir en het Wolvenoverleg. “Het komende voorjaar volgen nog initiatieven”, klinkt het.

Sterke groei wolvenpopulatie voorzien in Wallonië

Het wolvenprobleem in Vlaanderen doet zich vooral voor in Noord-Limburg waar zich een roedel van 12 of 13 wolven bevindt. Een ander roedel zit in de Hoge Venen en op de grens met Duitsland waardoor het totale aantal in ons land uitkomt op 24 exemplaren. Volgens Jan Loos van de vzw Welkom Wolf staat ons land voor een sterke groei van de wolvenpopulatie. "In Wallonië zal het aantal roedels oplopen tot zeker 20. Daar zitten nu al solitaire mannetjes te wachten op een vrouwtje. Zo evolueren we gegarandeerd naar meer dan 100 wolven in België."

We zullen in België gegarandeerd evolueren naar meer dan 100 wolven

Jan Loos - vzw Welkom Wolf

De grootste groei voorziet Loos in Wallonië. Volgens hem moeten we ervan uitgaan dat het hele gebied onder de Samber en de Maas geschikt is voor wolven. "De densiteit aan wildpopulatie is nog nooit zo hoog geweest. In Wallonië zijn er ook nog genoeg rustige plekken, daar zitten de wolven graag."

Vlaanderen zit aan zijn limiet

De wolvenpopulatie loopt in Vlaanderen al tegen zijn limiet aan, vertelt hij verwijzend naar de roedel met 12 dieren in Noord-Limburg. "Zij laten geen ruimte meer voor een tweede roedel, omdat er in Vlaanderen te weinig geschikt wolventerritorium is." Toekomstige roedels in Vlaanderen zullen volgens hem op de grens zitten met Nederland en vooral over de grens.

De reportage ‘Wolf Fencing Team’, hieronder te bekijken, is dagelijks te zien op PlattelandsTV vanaf zondag 29 januari tot en met zaterdag 4 februari. 

Uitgelicht
In Oudsbergen liepen vorige week een duizendtal deelnemers mee in een wolvenwandeling. De organisatoren en deelnemers wilden hiermee de wolvenproblematiek aankaarten. Zowel de...
2 januari 2023 Lees meer

Bron: VRT NWS / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek