Belgisch wolveninitiatief genomineerd voor finale Europese Natura 2000 Awards

Al meer dan duizend veehouders in Vlaanderen deden de voorbije jaren een beroep op het Wolf Fencing Team (WFT) om hun omheining wolfwerend te maken. Mede daardoor daalde vorig jaar het aantal landbouwdieren dat door wolven werd gedood met maar liefst 48 procent. Dat succes bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt, meldt Natuurpunt, dat samen met WWF België en Natagora achter het initiatief zit.

25 april 2024
Lees meer over:
wolffencingteam

Niet alleen heeft de Europese Commissie het WFT nu genomineerd voor de finale van de Natura 2000 Awards, ook steeds meer buitenlandse organisaties nemen contact op om te horen hoe we het samenleven met wolven zonder schade in Vlaanderen mogelijk maken.

"Vooral vanuit Nederland kwam er al heel wat interesse: WWF Nederland, Zoogdiervereniging, Dierenbescherming Nederland, BIJ12, National Geographic, Wolf Fencing Nederland, Wolf Fencing Zuid Nederland en overheidsadministraties. Maar ook Waalse organisaties als Natagriwal kwamen hun licht opsteken", klinkt het.

Het initiatief is gebaseerd op wederzijds begrip, zegt Natuurpunt. Zo gaan adviseurs van het Wolf Fencing Team langs bij veehouders om te luisteren naar hun bezorgdheden en geven ze advies over het wolfwerend aanpassen van de omheining. Indien nodig voeren ze die aanpassingen bovendien daadwerkelijk uit. Ook helpt het team met het aanvragen van subsidies en het opvragen van offertes.

De Natura 2000 Awards belonen initiatieven die bijdragen aan de bescherming van de meest waardevolle soorten en natuurgebieden van Europa.

Natuurorganisaties richten 'Wolf fencing team' op
Uitgelicht
Natuurpunt, Natagora en WWF roepen het 'Wolf fencing team Belgium' in het leven. Dat moet veehouders tips geven over hoe ze hun vee kunnen beschermen tegen wolven. “Maar we be...
27 februari 2019 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: Wolf Fencing Team

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek