Surplus killing door wolf verklaart schaapsdodingen op de Kalmthoutse Heide

Het dier dat in april een kudde schapen aanviel op de Kalmthoutse Heide was dan toch een wolf. Dat heeft DNA-analyse door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek uitgewezen. De onderzoeksinstelling spreekt van ‘surplus killing’. Door de daderbepaling lijkt de schapenhouder aanspraak te maken op een schadevergoeding van de Vlaamse overheid.

19 mei 2021  – Laatst bijgewerkt om 6 augustus 2021 12:48
Lees meer over:
Wolf in Limburg_02_ foto door Robby Scheelen

“Surplus killing is een natuurfenomeen waarbij wilde dieren meer prooien doden dan strikt noodzakelijk is om hun honger te stillen. Ze doen dat omdat deze mogelijkheid er is in bijvoorbeeld omheinde omgevingen waardoor aangevallen dieren niet kunnen vluchten. Het is een soort van natuurinstinct waarbij men een voorraad voedsel aanlegt. Je ziet dit gedrag ook bij vossen in een kippenren.” Dit vertelt Koen Van Muylem, woordvoerder van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Het vermoeden van surplus killing is één van de uitkomsten van het DNA-onderzoek dat de wetenschappelijke instelling de afgelopen weken heeft uitgevoerd naar aanleiding van een kudde gedode schapen op de Kalmthoutse heide. In de periode van 14, 16 en 17 april werd daar een kudde schapen aangevallen waarbij een zevental om het leven kwam en tientallen gewond raakten.

Wolf komt vermoedelijk van Nederland

Door de omvang en de sporen van hondenpoten in de omgeving bestond aanvankelijk het vermoeden dat het ging om een aanval van één of meerdere honden. Analyse van genomen DNA-stalen wijzen dan toch uit dat het om een enkele wolf gaat. De aangetroffen haplotype is afkomstig van Centraal-Europese wolven en is vrij zeldzaam. “Vermoedelijk gaat het om een wolf die uit Duitsland komt en ook in Nederland is gesignaleerd”, vertelt Van Muylem.

De woordvoerder geeft aan er door het laboratorium verder onderzoek gedaan wordt naar de DNA-structuur. “Over enkele weken kunnen we het DNA linken aan een individuele wolf en kunnen we het afgelegde tracé bepalen.” Vermoedelijk bevond deze wolf zich op 3 april in het Turnhouts Vennengebied en op 6 april in Merksplas. Daar werd namelijk hetzelfde genetische materiaal aantroffen op respectievelijk uitwerpselen van een wolf en bij aangebeten geitenbokken.

INBO, dat niet met zekerheid kan vaststellen dat de dader nog in België is, geeft aan dat er momenteel zeker vier wolven rondlopen in Vlaanderen. “Het gaat daarbij om een roedel in Limburg van een vader, moeder en twee jongen”, zegt Van Muylem die aangeeft dat Wallonië zeker ook meerdere exemplaren huisvest. 

Twee stroomdraden vereist

Volgens de onderzoeker zijn wolven uiterst slimme dieren. “Zij weten altijd de zwakke plek in de omheining te vinden en kunnen zo binnenkomen.” Een wolfbestendige omheining moet volgens hem zeker ook twee elektrische stroomdraden bevatten: "Één op twintig centimeter van de grond zodat de wolf niet onder het gaas kan doorkruipen en één op 1m20 zodat de wolf er zeker ook niet overheen springt."

Schadevergoeding door Vlaamse overheid

Voor de schapenhouder lijkt de conclusie van het onderzoek goed nieuws te betekenen. Het betreft het bedrijf De Hoeder van Bert Plasmans en Yuna Himschoot dat zich toelegt op ecologisch natuurbeheer door schapenbegrazing. “De Vlaamse overheid heeft besloten de wolf een kans te geven in Vlaanderen. Zij vergoedt de schade bij aangevallen dieren als er is aangetoond dat een wolf in het spel is”, besluit Van Muylem.

Nieuwe infowandelingen gidsen je langs wolven
Uitgelicht
Landschap vzw en Welkom Wolf starten met informatieve rondleidingen over wolven in het Limburgse Hechtel-Eksel.  Met de wandelingen willen de wolvenorganisaties misversta...
3 mei 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Robby Scheelen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek