header.home link

Nieuwe infowandelingen gidsen je langs wolven

3 mei 2021

Landschap vzw en Welkom Wolf starten met informatieve rondleidingen over wolven in het Limburgse Hechtel-Eksel.  Met de wandelingen willen de wolvenorganisaties misverstanden over de dieren de wereld uit helpen. Ook een vernieuwde wolvenexpo moet daar aan bijdragen. Tijdens de opening van deze tentoonstelling kondigde Vlaamse omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) aan dat in Limburg opnieuw een nest wolvenwelpjes rijker is.

Lees meer over:

Geleide natuurwandelingen

Nu geleide natuurwandelingen stilaan kunnen hervatten, lanceren Landschap vzw en Welkom wolf wolvenwandelingen in de bossen en duinen van Hechtel-Eksel. “De Limburgse wolvenroedel wordt niet voor niets de ‘roedel Hechtel-Eksel’ genoemd”, zegt Jan Loos, bestuurder van de organisaties. “Ondertussen hebben al honderden geïnteresseerden zich aangemeld op de wachtlijst. Maar het lijkt eindelijk te gaan lukken om de wandelingen vanaf eind mei te laten doorgaan.”

Omdat de wolven vooral ’s nachts actief zijn bieden de wandelingen, die om 10u en om 14u starten, “zero kans” op een waarneming. “Maar je hebt wel de garantie op veel info over wolven. Onderweg verneem je alles over de comeback van deze fascinerende dieren en over hun boeiende levenswijze”, aldus Loos.

De wolf mag in ons land dan wel hartelijk onthaald worden door het grote publiek, tegelijk doen veel fabels de ronde

Jan Loos - Welkom Wolf

De deelnemers krijgen antwoorden op vragen zoals: hoe herken je een wolf, zijn ze gevaarlijk voor mensen, hoe kunnen we vee en huisdieren beschermen, heeft de wolf toekomst in het dichtbevolkte Vlaanderen en vindt de wolf voldoende voedsel in onze natuur.

“De wolf mag in ons land dan wel hartelijk onthaald worden door het grote publiek, tegelijk doen veel fabels de ronde over het dier”, klinkt het. “We organiseren deze wandelingen om waarheid van mythe te onderscheiden.”

Meer info vind je op de website van Landschap vzw.

Vernieuwde wolvenexpo

Naast wolvenwandelingen moet ook een vernieuwde wolvenexpo in bezoekerscentrum De Watersnip in Koersel ervoor zorgen dat de kennis over wolven verbeterd. Het gaat om een informatieve en interactieve expo die focust op het wel en wee van de Limburgse wolven, maar ook op hoe de mens en wolf met elkaar kunnen samenleven.

De tentoonstelling werd gestart in 2019, maar sindsdien is er veel gebeurd op wolvenvlak in Vlaanderen. Vandaar dat een update zich opdrong. Roger, de aangereden wolf uit Opoeteren, is in opgezette vorm het pronkstuk van de expo.

Op de opening van deze wolvenexpo kondigde minister Demir aan dat er nieuwe wolvenwelpjes in Limburg geboren zijn. Het is de tweede worp van Noëlla en August. Om hoeveel welpjes het gaat, is nog niet duidelijk. Ook de locatie wordt ter bescherming van de dieren geheim gehouden. Het Agentschap Natuur en Bos heeft laten weten dat het ergens in Noord-Limburg is.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: INBO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek