header.home link

Opnieuw Shetlandpony doodgebeten in Oudsbergen

29 september 2021

In Oudsbergen is opnieuw een Shetlandpony doodgebeten door de wolf. Het is de tweede keer op twee weken tijd dat de Limburgse wolven pony's aanvallen. Eerder werden al vier koeien het slachtoffer van de wolvenroedel.

Lees meer over:
dode pony shetland wolf

In Meeuwen, deelgemeente van Oudsbergen, ontdekten passanten in de loop van woensdag het dode dier op. “De pony was 15 jaar oud en werd opgejaagd door de wolven. Wellicht is het dier door de omheining gelopen”, vertelt de eigenaar van de pony in De Standaard. Een ezel die samen met de pony in de wei stond, werd niet aangevallen.

Sleepsporen

“Het ging er in ieder geval niet zacht aan toe”, klinkt het. De eigenaar gaat ervan uit dat de wolven de pony midden in de weide ernaast hebben kunnen pakken. “We vermoeden dat ze het dier meer dan 100 meter door de weide hebben gesleurd. De sleepsporen, het bloed, ingewanden en beenderen liggen overal verspreid.”

Het ging er niet zacht aan toe. We vermoeden dat de wolf het dier meer dan 100 meter door de weide heeft gesleurd

Eigenaar aangevallen Shetlandpony

De weide was afgemaakt met vierdraads prikkeldraad en stroomdraad, maar wolfproof was de omheining niet. Volgens het Agentschap Natuur en Bos is het wolfproof afmaken van weides cruciaal in de strijd tegen wolvenaanvallen op vee. Volgens het agentschap kan er ook pas sprake zijn van een probleemwolf wanneer er systematisch goed beschermd vee wordt aangevallen.

Niet enkel kleinvee

Lange tijd gingen experts ervan uit dat de wolven geen paarden of runderen zouden aanvallen, waardoor eigenaars van deze dieren geen recht hadden op subsidies voor het wolfproof omheinen van hun weides. Maar nadat eerder al twee pony’s en een aantal koeien, waarvan één drachtige, werden gedood door de wolf, werd geopperd om de subsidie ook voor paarden- en rundveehouders te activeren. Normaal gezien zal de Vlaamse regering daar deze week nog licht voor geven. Dan kunnen zij, net als kleinveehouders, 90 procent van hun investering in een wolfwerende omheining terugkrijgen.

De nieuwe aanval maakt buurtbewoners bijzonder ongerust. Vorige week toonden zij al hun ongenoegen tijdens een fakkeltocht tegen de wolf. Zowat 3.000 mensen verzamelden in Oudsbergen om een signaal te geven aan de beleidsmakers. “Wij willen dat de overheid onze ongerustheid serieus neemt en verwachten voorstellen om het wolvenprobleem aan te pakken”, klonk het toen. Na de nieuwe aanval beraden ze zich over verdere acties.

Bekijk hier de reportage van TV Limburg:

Bron: De Standaard / TV Limburg / eigen verslaggeving

Beeld: TV Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek